Тютюнопушенето е водеща причина за заболяването сънна апнея, заяви на

...
Тютюнопушенето е водеща причина за заболяването сънна апнея, заяви на
Коментари Харесай

Пулмолог: Тютюнопушенето е водеща причина за заболяването сънна апнея

Тютюнопушенето е водеща причина за болестта сънна апнея, съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания доктор София Ангелова. В интернационалния ден без тютюнев пушек - 17 ноември, от асоциацията оповестиха акцията си „ Сънната апнея - заплаха за придвижването по пътищата “. 

Сънната апнея е хронично заболяване, което се характеризира с многократни прекъсвания на дишането по време на сън, с прояви на унесеност денем, нарушена централизация и нервност, изясни доктор Ангелова. Заболяването е рисково за придвижването по пътищата. В статистика от 2018 година се показва, че в предходните осем години в страната над пет хиляди души са изгубили живота си вследствие на заспиване на кормилото, изясни тя. 

Целта на акцията е да призове хората със признаци да потърсят лекарска помощ и в случай че бъде открито, че страдат от сънна апнея, да не карат, тъй като основават риск за пътни катастрофи и заплашват както своя живот, по този начин и живота на останалите участници в придвижването. Най-често сънната апнея се демонстрира при пушачи, хора с наднормено тегло или с съпътстващи болести, изключително сърдечносъдови. Симптомите, които насочват към болестта, са разтревожен сън, пробуждане през нощта с възприятие на дефицит на въздух, главоболие и изнемощялост заран, изпотяване в региона на главата. Най-важният признак е унесеност денем, изясни доктор Ангелова. 

Клиничната картина при децата, страдащи от сънна апнея, е друга от тази при възрастните, изясни анестезиологът доцент Йорданка Ямакова. За разлика от възрастните, денем те не са сънливи, а хиперактивни и също не могат да се концентрират, разясни тя и прикани родителите, които виждат това, да потърсят помощ от експерт. 

Българските пулмолози могат да оказват помощ на доста хора със сънна апнея, като по този метод ще бъдат избавени човешки животи, уточни доктор София Ангелова и прикани хората да се съветват с тях. В света съвсем един милиард души на възраст 30 – 69 години са наранени от обструктивна сънна апнея. Един на всеки четирима мъже на междинна възраст и една на всяка девета жена страда от това заболяване. При децата от две до осем години от сънна апнея страдат 2-3 %, сочи статистиката, сподели доктор Ангелова и добави, че в България не разполагаме със статистика за болестта.

Кампанията „ Сънната апнея - заплаха за придвижването по пътищата “ е подкрепена от Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата (ДАБДП). Концентрацията и вниманието са главните определящи фактори, с цел да бъдем водачи на транспортни средства и когато стартираме да губим тези качества, ставаме рискови и рискът от настъпване на пътни произшествия е доста огромен, уточни Росен Рапчев – основен специалист в ДАБДП. Заболяването е извънредно рисково при професионални водачи, изключително водачите на рейсове, които транспортират хора, предизвести той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР