Тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които човек може да

...
Тютюнопушенето е един от най-вредните навици, които човек може да
Коментари Харесай

Лекарите, които рекламираха пушенето на цигари

Тютюнопушенето е един от най-вредните привички, които човек може да има. Причините за това надалеч не са малко. Цигарите съдържат към 4000 химически субстанции с друга степен на токсичност. Сред тях са въглероден оксид, катрани, циановодород, никотин, както и 43 потвърдени канцерогена (вещества, предизвикващи ракови заболявания).

Колкото повече цигари дневно пуши човек, толкоз по-голям е рискът да развие сърдечно-съдово заболяване. Според редица проучвания заплахата от инфаркт е два пъти по-голяма при хората, които използват по една кутия цигари дневно, в сравнение с при непушачите. Освен това когато някой пуши, цигареният пушек има отрицателен резултат освен върху самия него, само че и върху здравето на хората към него.

От днешна позиция концепцията лекари да популяризират пушенето на цигари наподобява, меко казано, неуместно. През 30-те и 40-те години на предишния век обаче обстановката била радикално друга. Тогава към момента се знаело относително малко за отрицателните резултати, които тютюнопушенето има върху здравето. По тази причина практиката лекари да получават пари от тютюневи компании и да вземат участие в техни реклами била нещо изцяло обикновено.

Just one cigarette could during pregnacy could impact your baby's health for the rest of its life.
— USA TODAY (@USATODAY)
В някои от тях се твърдяло, че цигарите не просто не са нездравословни, само че и са потребни за здравето – даже за бременни дами и младежи.

Кои са по-добрите цигари?

През 40-те години на предишния век броят на хората, страдащи от рак на белите дробове, почнал да се усилва с притеснителни темпове. Смъртността достигнала кошмарни равнища, отбелязва Марта Гарднър, която е професор по история и обществени науки от Колежа по фармация и медицина в Масачузетс. „ Хората знаели за този проблем, само че не осъзнавали, че е обвързван с цигарите “, прибавя тя. По думите ѝ пушенето предизвиквало кашлица и раздразнение в гърлото, само че това не тормозило фирмите. Много от тях даже решили да употребяват това, представяйки своите артикули като по-добри и „ здравословни “ от тези на съперниците им.

Първата компания, решила да употребява медицински лица в своите реклами, била British American Tobacco, произвеждаща Lucky Strike. През 1930 година тя разгласила реклама, в която се твърдяло, че съгласно 20 679 лекари нейните цигари са „ по-малко дразнещи гърлото “. По-късно станало ясно, че организацията, която основала въпросната реклама, изпратила на хиляди лекари кутии Lucky Strike, както и писма, съдържащи въпроса дали те „ нервират сензитивните гърла по-малко от другите цигари “.

“Physicians Say Luckies Are Less Irritating ” (1930):
— Michael Beschloss (@BeschlossDC)
В него се отбелязвало още, че доста хора към този момент са удостоверили това. Не е изключително изненадващо, че методът, по който бил заложен въпросът, подвел множеството лекари. В резултат те се съгласили, че Lucky Strike са „ по-добри от здравна позиция “.

Изследвания в поддръжка на тютюнопушенето

През 1937 година друга компания се пробвала да усили броя на клиентите си с едно още по-абсурдно изказване. Става въпрос за Philip Morris. Тя разгласила реклама, в която се твърдяло, че когато пушачите преминат към нейните артикули, дразненето в гърлото понижава или изчезва изцяло. Това изказване било подкрепено от резултатите от проучване, в което взели присъединяване доста лекари. Имало обаче една значима детайлност, за която множеството хора въобще не подозирали – въпросните специалисти били спонсорирани от Philip Morris.

Компанията траяла да финансира сходни проучвания и през 40-те години на предишния век – десетилетието, в което пеницилинът провокирал същинска гражданска война в медицината. „ Много хора, изключително в Съединени американски щати, гледали позитивно на науката и имали цялостно доверие на лекарите “, отбелязва Гарднър. Опитвайки се да се възползва от това, компанията R.J. Reynolds на собствен ред основала Отдел за връзки с медицински лица. Тя също спонсорирала проучвания, резултатите от които включвала в рекламите си. В една от тях се твърдяло, че лекарите избират техните артикули.

More doctors smoke Camels than any other cigarette.
— Jamie Brown (@liberal_jamie)
Въпросното „ изобретение “ било направено, откакто представители на R.J. Reynolds почнали да подаряват кутии цигари на медици и да им задават въпроса „ каква марка пушат “.

Откровеното послание към пушачите

Мнението на множеството хора за тютюнопушенето почнало да се трансформира през 50-те години на предишния век. Именно тогава станало ясно, че цигарите могат да причинят рак на белите дробове. Това предиздвикало тютюневите компании да трансформират своите рекламни тактики. „ Те почнали да работят дружно, пробвайки се да разпространяват концепцията, че в действителност не е ясно дали продуктите им фактически вредят на здравето “, акцентира Гарднър.

През 1954 година те даже разгласили документ, озаглавен „ Откровено послание към пушачите на цигари “. В него се отбелязвало, че резултатите от проучванията, разкриващи съществуването на връзка сред тютюнопушенето и раковите болести, са притеснителни, само че не и дефинитивни. „ Вярваме, че продуктите, които произвеждаме, не са рискови за здравето… в продължение на повече от 300 години тютюнът носи приятност и разтуха на хората по целия свят. През всичкото това време е имало критици, обвиняващи го за съвсем всяко заболяване, познато на човечеството. Едно по едно, всички тези обвинявания изчезнаха заради липса на доказателства “, се твърдяло в документа. Компаниите също по този начин решили да образуват специфична комисия, която да изследва дали цигарите фактически вредят на здравето.

in 1954 - 'A Frank Statement to Cigarette Smokers' was placed in 100s of newspapers. The publicly argued the link btwn their products & cancer was inconclusive & formed TIRC to investigate further.
— Industry Documents Library (@industrydocs)
Междувременно практиката да се заплаща на лекари, които да вземат участие в реклами, била прекъсната. В началото на 1964 година здравните управляващи в Съединени американски щати разгласили отчет, в който се акцентира, че тютюнопушенето може да провокира рак на белите дробове и ларинкса, както и продължителен бронхит. Документът провокирал същинска медийна сензация. Още на идната година, Конгресът приел закон, който гласял, че върху всички цигарени кутии би трябвало да бъдат сложени предизвестия за вредите от тютюнопушенето. Въпреки това, до 90-те години на предишния век фирмите траяли да настояват, че към момента има „ несъгласия “ по въпроса за резултата на цигарите върху човешкото здраве. Любопитна детайлност е, че специфичната комисия, основана от тях, била разпусната чак през 1998 година

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР