Тя въвела в двора високите токове на дамските обувки На

...
Тя въвела в двора високите токове на дамските обувки На
Коментари Харесай

Тайните на Екатерина Велика

Тя въвела в двора високите токове на дамските обувки

На 14 години пруската принцеса София Анхалт-Цербстка идва в Русия, с цел да стане брачна половинка на съветския престолонаследник. Две години по-късно девойчето се омъжва за братовчед си Петър - племенник и правоприемник на съветската императрица Елисавета.

По това време Екатерина е кокалесто, неугледно момиче, което не знае нито дума съветски. Император Петър III се оказва стеснен и безхарактерен човек и неособено сполучлив властник.

Само 6 месеца след коронясването му през 1762 година той е свален от престола и погубен не без присъединяване на търпялата го към този момент 17 година Екатерина.

Екатерина II била една от най-добре поддържаните дами на своето време.

Тя полагала доста старания за външния си тип, като чудесно осъзнавала минусите си - червендалест загар и двойна брадичка. Първото прикривала с великодушни количества пудра, съществена съставна част на която било брашното. Бузите и устните си багрела със сок от цвекло, разбъркан с глицерин.

За да не си проличава толкоз двойната брадичка, аристократката се движела с царствено вдигната глава и изпъната шия. Ползата от изпънатата шия била, че дребничката императрица изглеждала по-висока. За да компенсира ниския си растеж, тя въвела високите токове в дамските обувки.



Всяка заран Екатерина ставала в 6 часа и обтривала лицето и тялото си с вода, на повърхността на която плували части лед.

Тя решела дългата си, лъскава коса два пъти на ден, като втривала в корените ѝ извлек от блатна трева и млечка. Лицето си мажела след разчистване с гъша или свинска мехлем, а тялото обтривала с мляко или суроватка. Императрицата чистела зъбите си с стръкче суха чубрица и от време на време ги избелвала със счукани дървесни въглища.

Нейните знания за националната медицина идвали от локалните дами, които снабдявали постоянно господарката си с лековити треви. От тях тя научавала за лечебните свойства на билките, както и за използването им като средства за разкрасяване.

Педантична във всички свои инициативи, Екатерина ползва това си качество и в завоюването на всенародната обич. В резултат Русия, която съгласно Екатерина е " не страна, а галактика ", я приема за " родна майчица ".

Екатерина не си разрешавала да мързелува. Всеки ден тя работела по пет часа - заран. Следобедите били непокътнати за " приятни занимания ", включващи беседи с едни от най-големите мозъци на века, лов или срещи с забавни хора. Ляга си не по-късно от 11.30. Дневният ѝ режим бил стоманен и тя не го нарушавала за нищо на света.

Тя освен сменя вярата си и от лютеранка става православна християнка.

Пруската принцеса с извънредно твърдоглавие учи съветски, граматика, философия. За нея едно от най-важните неща е хармонията - вътрешната естетика и хармонията на духа с тялото.

За да упражни мозъка си, Екатерина II заучава цели страници от трудовете на Волтер и Монтескьо. Води си дневник, в който преписва пасажите, поразили мозъка и въображението ѝ. Самата тя написа пиеси.

Тялото си Екатерина развива, като върви на уроци по танци, упражнява се в плавна походка. Развива гъвкавостта на тялото си с гимнастика.



Обичала да кара кънки през зимата. За да усвои майсторството на ездата, в продължение на половин година се мятала на коня и изкарвала на гърба му до 10 часа дневно.

Императрицата разкрила и преимуществата на обичайна съветска баня, след което отваря голям брой публични бани в цялата страна.

Едно от обичаните неща на Екатерина са празниците. Тя постоянно провела маскаради, по време на които мъжете трябвало да носят женски костюми, а дамите - да се преобличат като мъже. Екатерина доста обичала да поставя мъжки облекла, тъй като те стояли удивително добре на апетитната ѝ фигура.

В младостта си записва в дневника, че е " належащо да построи собствен темперамент ". И с по-нататъшния си живот ослепително се оправя с тази задача, като основава ориста си върху знанието, здравето и самообладанието
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР