Тя има палестински и български паспорт. На 29 години е,

...
Тя има палестински и български паспорт. На 29 години е,
Коментари Харесай

Най-напред се чупи прозорецът. Как Самар от Газа събра цял живот в една чанта и избяга от войната в България

Тя има палестински и български паспорт. На 29 години е, само че към този момент е претърпяла цели пет войни. Тази, която тече сега, е прекомерно друга и това я кара да тръгне със фамилията си под бомбите, с цел да стигне от едната татковина до другата.

Когато войната стартира, тя и фамилията ѝ спят. Първото, което прави, е да вземе детето си, чието легло е покрай прозореца. Защото, както споделя тя, когато има бомбардировка, на първо време се чупи прозорецът.

Самар Шинино приказва от опит. „ При всяка война ние сме си в домовете, само че в този момент [израелците] нападат всичко. Няма безвредно място “, споделя тя и прибавя, че учебните заведения, джамиите, лечебните заведения и улиците също са бомбардирани.

Тя и фамилията ѝ идват в София на 4 ноември . Самар има българско и палестинско поданство и е измежду първите, напуснали Ивицата Газа от началото на войната.

в Газа стартира на 7 октомври. Тогава Хамас нападна Израел , аргументи гибелта на над 1200 души, а над 240 бяха взети за заложници.

Хамас, която управлява Газа, е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).

Израел на Хамас с въздушни удари, сухопътна атака и обсада на Ивицата Газа. Там живеят над 2 млн. палестинци. От началото на октомври съгласно здравните управляващи в Газа починалите са над 10 000 души.
Началото на войната
Самар има три деца - на 7 , 4 и 1 години . Тя живее дружно с тях и мъжа си в най-северната част на Ивицата.

Седмица след началото на военния спор на нея и фамилията ѝ им се постанова да се реалокират в град Газа, защото в региона, където живеят до оня миг, се водят усилени сражения.

" Загубих три от приятелките си дружно с техните фамилии и деца. Много е мъчно ", споделя Самар и прибавя, че след започването на войната град Газа е неузнаваем.

" Аз не можех да позная този град, тъй като той към този момент не беше Газа. Всичко беше разрушено. Пресичахме улиците и всичко беше блокирано поради отломките ", споделя тя.
От Газа до България
Още от началото на войната българското посолство в Египет поддържа контакт със Самар и фамилията ѝ. На 31 октомври те получават позвъняване от техен представител, че границата ще бъде отворена за тях на сутринта.
 Израел и разногласието за земите. Кое къде е на картата?  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

" Не знаехме дали да тръгнем или не, тъй като не знаехме тъкмо каква е обстановката. Казаха, че българите могат да пътуват до граничния пункт в Рафах , само че ние бяхме ужасени ", споделя тя.

На идващия ден сигналът в Ивицата прекъсва за няколко часа, а те не могат да намерят кола, с която да пропътуват дистанцията от град Газа до Рафах. В последна сметка съумяват и вземат решение да потеглят в последния миг.

Цялото семейство потегля единствено с една чанта, а Самар споделя, че животът ѝ е останал в Газа.

„ Все още си припомням по какъв начин прекосяваме с колата. Карахме толкоз бързо. Всички в колата повръщаха, тъй като беше толкоз бързо. Бяхме ужасени, чувайки бомбардировките и просто минавайки по този начин, тъй като не знаехме какво ще се случи – дали ще оживеем или не “, споделя Самар.

Когато идват на граничния пункт, към този момент има стотици хора, които чакат да преминат в Египет. Самар и фамилията ѝ са част от листата с 37 българи, на които е разрешено да изоставен Газа като задгранични жители.

" Почувствах се доста по-спокойна, когато видях, че има доста хора, които чакат на граничния пункт Рафах. Имаше съвсем 500 души , които трябваше да преминат ", споделя тя.

Преминаването лишава няколко часа, а от другата страна на границата ги чака българският дипломат в Египет, който води българите в Кайро. Оттам огромна част от тях поемат за България.
Надежда за бъдещето
Самар и сестра ѝ са родени в България. Те живеят в страната дружно с родителите си в продължение на 4 години , след което се местят в Газа. Един от дребното мемоари, останали на Самар оттогава, е къщата на баба ѝ и дядо ѝ.

Няколко пъти по-късно тя е посещавала България, а тук има и родственици. Заради това, когато войната стартира, Самар и фамилията ѝ търсят леговище в България. Тя споделя, че е доста признателна на българското посолство за помощта и отношението.

В Газа обаче остават доста нейни родственици и другари.

Макар че към този момент е в сигурност, Самар се надява, че войната в Газа ще завърши скоро. Тя не знае дали към момента има дом там, само че все пак желае един ден да се върне.

" Мисля, че един ден ще се завърна, тъй като това е моят град. Живяла съм там доста години и числя се към тази земя ", споделя тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР