Тя е завършила 4 университета, в различни страни по света.

...
Тя е завършила 4 университета, в различни страни по света.
Коментари Харесай

Аделина Шикова: Не искам работата ми да ме превърне в мъж

Тя е приключила 4 университета, в разнообразни страни по света. Работи в екип от 20 души, в който е единствената жена. Тя е българка и заема висока лидерска позиция в световноизвестна компания. Дава 2 месеца на всеки, който е податлив да я преценя по пол и външен тип. След това той самичък се убеждава, че Аделина Шикова е акуратен експерт и жена, която знае по какъв начин да реализира задачите си – методично и без да покачва звук.

Аделина е приключила НПМГ в София, с профил физика. В момента е в директен развой към висока мениджърска позиция в автомобилната промишленост. Споделя, че тази промишленост е „ преобладаваща от мъже “. Когато обаче си приключила гимназия в паралелка единствено с още 4 девойки, а в университета сте били едвам две в групата, се научаваш да споделяш и работиш в мъжка среда, освен това много дейно, написа и ladyzone.bg.

„ Това, което не желая и се старая да не се случи, е да се трансформира в мъж. Искам
да запазя равнището си на женственост
това за мен е значимо! Ако работата ми ме трансформира в мъж, ще е все едно да изгубя персонална борба. “

Единственото изискване, което има, е да я оставят да си прави работата като жена. „ Аз работя друго, само че дейно! Нещата са свършени, хората работят за мен с готовност. Аделина приказва безшумно, само че смята това за преимущество.

„ Аз, като приказвам безшумно, има тишина в цялата зала. Хората ме слушат. “

Споделя, че има колежки, които постоянно покачват глас. Въпреки това хората в екипа не се вслушват в думите им и работата не върви по-плавно.

 Аделина Шикова: Не желая работата ми да ме трансформира в мъж

Слушат те, когато имаш какво да кажеш
не когато крещиш
Не се усеща подценявана поради това, че е жена, само че и не отхвърля, че й се случва.

„ Жена, източноевропейка, по-млада от огромна част от хората в екипа – няма по какъв начин да няма стандарт. И те не го вършат, с цел да те обидят. Когато виждам, че са ми наложили стандарт, не преставам да работя по най-спокойния метод и те почват малко по малко да си трансформират отношението. Давам им 2 месеца за това. Но в тези 2 месеца би трябвало да демонстрирам доста по-висока резултатност от мъжете и повече познания. Знам това, чакам го и то не ме тормози. Не се карам с тях, просто им давам време “, изяснява българката.

Аделина приключва Техническия университет в София, следва в Кралския софтуерен институт в Швеция, компетентност „ Проектиране на системи върху чип ”. След това
прави докторантура в Белгия
Работи в Катедрата по електротехника на Католическия университет в Льовен и получава студентска премия по физика, проведена в духа на Алфред Нобел и присъдена от Шведския институт и Шведското посолство в България.

И в случай че за някои това е премного, за Аделина Шикова не е! Избира MBA във Виена, макар че към този момент има добре заплатена и влиятелна работа. Оказва се, че след 3 механически университета тъкмо това, което има, я лимитира.

„ Усещах по какъв начин инженерите стартират да влизат в спор и по какъв начин най-ценната ми подготовка се оказва най-голямото ми ограничаване. Установих, че с цел да мога
да мина по-нагоре в кариерата си
би трябвало да продължа да изучавам “, безапелационна е Аделина.

Аделина има опция да избира сред Виена и Париж, като и на двете места е призната със стипендия. Избира Виена, тъй като за нея това е мястото, където няма потребност да си вземаш „ отпуск, с цел да си почиваш “.

„ Ако желая да плавам – има един ръкав на Дунав за това. Ако желая хубаво вино – има доста лозя. Една от дребното столици, в които няма тапи и хората не са изнервени “, изяснява специалистката.

Избира МBA, която е Global, тъй като й предлага просторен взор върху разнообразни науки. В програмата, която Аделина избира, се учи маркетинг, финанси и други, а от университета
ги водят на образование на разнообразни места
– Китай, Индия, Африка, Латинска и Северна Америка.

„ Пътувахме доста. Човек може да гледа и клипчета в YouTube, да чете доктрина, само че в случай че не си там и не седнеш на масата, не опознаеш културата, не усетиш болката на хората, е доста мъчно виртуално да им предложиш решения за бизнеса. “

Признава, че WU Executive Academy провежда положителни бизнес контакти, а приключилите програмата получават не една, а две дипломи – от Академията и от Карлсън бизнес клуб от Университета в Минесота.

„ Ако се оправям в тази работа, желая да се оправям като жена “, безапелационна е Аделина Шикова. Защото има какво да каже…
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР