България! На бунт!“ Режисьорката Елизабет Динкова, драматурга Миранда Роуз Хол

...
България! На бунт!“ Режисьорката Елизабет Динкова, драматурга Миранда Роуз Хол
Коментари Харесай

България! На бунт!

„ България! На протест! “ Режисьорката Елизабет Динкова, драматурга Миранда Роуз Хол и композитора Майкъл Костаглиола вдъхват нов живот на поемата „ Септември “.

Сюжетът на мюзикъла в жанр нов фолк-рок музикален епос е въодушевен както от поемата, по този начин и от живота на създателя ѝ Гео Милев.

Постановката на анлглийски език, с фрагменти на български е написана от Елизабет Динкова в съавторсво с Миранда Роуз Хол.

„ България! На протест! “ изследва въпроса дали един дребен човек или народ
може да промени огромния ход на историята
Действието на мюзикъла прекосява няколко страни и столетия, а истинската комбинация на Майкъл Костаглиола комбинира български фолклорни претекстове и модерна музика.
 България! На протест!
Сн.: Елизабет Динкова/Facebook

Сюжетът показва фикция, основана на действителни исторически събития. Постановката ни придвижва в 1925 година в навечерието на изгубването на поета Гео Милев. Точно преди този момент той е приключил поемата си в памет на една несполучлива селска гражданска война и гибелта на сънародниците му от ръцете на държавното управление?

Когато Дяволът нахлува в дома му и го изкушава да съобщи поемата, поетът и брачната половинка му, актрисата идеалистка Мила, се причисляват към към него в дива езда из българско село в навечерието на въстанието и американска фабрика за месопреработка, в която служащите са на ръба на синдикализирането. А въпросът, който слагат е може ли един артистичен акт да има политическо значение? Може ли революцията да излекува една бедна действителност или тя постоянно е обречена да приключи с кръвопролития и корупция?

„ Рядко ми се случва като български режисьор в Щатите да работя по пиеси на българска тема, тъй че ще се веселя да видя колкото се може повече български лица в публиката на музикалната пиеса „ България! На протест!, “ която ще се играе в университета Куинипиак в Кънектикът от 3ти до 5ти март “, написа режисьорката Елизабет Динкова.

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР