Тя е студентка в държавния университет за музикално и сценично

...
Тя е студентка в държавния университет за музикално и сценично
Коментари Харесай

Анжела Тодорова от Виена: Музиката е приятел, който e винаги с мен



Тя е студентка в държавния университет за музикално и театрално изкуство във Виена (MDW), учи в класа на световноизвестната пианистка Лилия Зилберщайн. Свири на пиано със пристрастеност, артистизъм и безрезервност. Признава, че е любопитна и желае да се занимава с доста неща, само че музиката е нейният живот. Казва се Анжела Тодорова и е единствено на 22. От времето, когато е на 5 години и сяда за първи път на пианото до през днешния ден, тя е извървяла дълъг път, посипан с старателен труд, само че и с безспорни триумфи.

Във Виена Анжела живее и учи от една година, само че пандемията и локдауните значително са лимитирали контактите ѝ с връстниците, а теоретичните предмети са минали напълно онлайн. „ Добре че упражненията ми при госпожа Зилберщайн са онлайн, това е от огромно значение “ – споделя Анжела.




Младата жена приключва Музикалното учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София в класа по пиано на проф. Милена Моллова и по-късно продължава образованието си в Нов български университет още веднъж под нейно управление. До момента надарената пианистка е лауреат на над 20 награди от състезания по пиано и камерна музика у нас и в чужбина. И твърди, че дължи триумфите си най-много на обичаните й преподавателки в Музикално учебно заведение – проф. Моллова и Емилия Канева. Но освен: „ Забелязах, че задграничните ми сътрудници във Виена се срещат за първи път с теоретични предмети и им е мъчно, тъй като би трябвало да изградят основи, които аз към този момент съм построила в Музикалното учебно заведение “ – споделя Анжела и прибавя:

„ В България получаваме прелестна обща основа за всички теоретични предмети, като естетика, солфеж, ритмика... И това е нещо, което имаме в плюс, тъй като другояче на всички места се свири. С добър учител човек ще се научи на чисто техническите умения, само че ние получаваме нещо от горната страна – теорията. Освен това в доста страни нямат междинни музикални учебни заведения, там се посещават школи с учител и единствено това. А ние имаме приблизително музикално обучение. Така че нашата основа, като притежаване на инструмента е прелестна, само че тя е подплатена и с теоретическа подготовка. “



Подобно на множеството даровити ученици на Софийското музикално учебно заведение, Анжела от дребна потегля по състезания. А това значи приучване на качества като дисциплинираност, хладнокръвие, воля, само че също по този начин – спомагателни безкрайни часове на пианото.

„ Изисква се мотивация, а тя идва с триумфите. От 10-годишна състезанията са част от моя живот “ споделя Анжела. Спомня си за първото й явяване на конкурс. Тогава отнася първата и специфична премия на „ Млади виртуози “ в София. Следва поредност от музикални оценки и самопризнания. „ Но да ви кажа почтено, по-важна е самата подготовка за състезанието. Защото човек, когато се готви, той израства “ – споделя Анжела. През последната година, като се изключи че се упражнява старателно под управлението на госпожа Зилберщайн, Анжела постоянно си идва в България, с цел да свири и с проф. Моллова. „ Денят ми минава във свирене, остава ми малко време, с цел да изучавам, да сготвя или да разпущам. Но това ми осмисля времето, тъй като музиката ми е другар, който постоянно е до мен и прелестно си вършим компания “ – споделя българката. Младата жена обожава също и балета. Танцува от дребна и даже известно време играе в професионална групировка. Обича още фотографията, както и да спортува.




Но се оказва, че музиката освен дава, само че може и да… отнеме:

„ Любопитна съм към доста неща. Интересно ми е – кънки на лед, ски, и прочие Обаче това е риск, който може да ми коства кариерата – счупя ли си ръка, остана ли няколко месеца без да изсвирвам, това е пагубно, изключително в този момент, когато би трябвало да натрупвам и да излизам на подиуми. А на мен все ми се желае да върша неща, които са ми забавни, само че пък са рисковани. “



Любими композитори? Й. С. Бах, Клод Дебюси и Панчо Владигеров. Най-смелата й фантазия? Успешна солова кариера и одобрено място на международните подиуми. А ние желаем триумф на младата пианистка, тъй като човек е огромен колкото фантазиите си!

Снимки: списък на Анжела Тодорова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР