Австралия обяви, че ще увеличи добива и използването на природен

...
Австралия обяви, че ще увеличи добива и използването на природен
Коментари Харесай

Въпреки климатичните промени: Австралия подкрепя добива и използването на газ след 2050 г.

Австралия разгласи, че ще усили добива и потреблението на природен газ „ до 2050 година и по-късно “ , макар световните апели за последователно унищожаване на изкопаемите горива . Правителството на премиера Антъни Албанезе твърди, че този ход е нужен , с цел да се укрепи вътрешното енергийно доставяне , като в същото време се поддържа преходът за нулеви чисти излъчвания . Според критиците този ход е отменяне на науката, припомняйки апела на Международната организация по енергетика /МАЕ/ за „ големи спадове в потреблението на въглища, петрол и газ “ , с цел да се реализиран климатичните цели .

Австралия – един от най-големите експортьори на полутечен природен газ в света – също сподели, че политиката се основава на „ нейния ангажимент да бъде благонадежден търговски сътрудник “ , предава „ BBC “. Публикувана през днешния ден, тактиката обрисува проектите на държавното управление да работи с индустриалните и държавните водачи за увеличение както на производството, по този начин и на изследването на изкопаемите горива . Правителството ще продължи да поддържа и разширението на съществуващите газови планове в страната , най-големите от които се ръководят от „ Chevron “ и „ Woodside Energy Group “ в Западна Австралия.

Тези ходове са нужни за вътрешните енергийни доставки на Австралия , защото тя върви към задачите си за снабдяване на 82% възобновима сила към мрежата до 2030 година и реализиране на чисти нулеви излъчвания до 2050 година , показват от кабинета. В момента природният газ покрива 27% от съществуващите енергийни потребности на страната. Изнася се и в страни като Китай, Япония и Южна Корея.

Природният газ е виновен за почти 1/4 от общите излъчвания на Австралия, сочат държавни данни.

Политиката провокира яростна реакция от екологични групи и критици – които споделят, че тя слага ползите на мощни компании за изкопаеми горива пред хората.

„ Изкопаемият газ не е преходно гориво. Той е един от главните фактори, допринасящи за световното стопляне и е най-големият източник на нараствания на излъчванията на CO2 през последното десетилетие “ , разяснява проф. Бил Хеър , основен изпълнителен шеф на „ Climate Analytics “ и създател на голям брой Доклади на Организация на обединените нации за изменението на климата.

Независимият сенатор Дейвид Покок го назова „ морално банкрутирал, нехаен и просто малоумен “ в изказване през днешния ден.

Последователните австралийски държавни управления популяризираха газа като основно „ свързващо гориво “ , потвърждавайки, че изключването му прекомерно скоро може да има „ обилни неподходящи въздействия “ върху стопанската система и енергийните потребности на Австралия.

През 2015 година международните водачи дадоха обещание да се опитат да лимитират дълготрайното повишение на температурата до 1,5C , което се счита за решаващо за отбягване на най-вредните въздействия от изменението на климата. Тази граница неотдавна беше превишена за първи път – от февруари 2023 година до януари 2024 година, съгласно службата за климата на Европейски Съюз.

Важна информация за работещите в „ Мини Марица Изток “ и в „ Контур глобал “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР