Автор: АарецПонякога се чудя защо не виждаме протести в Америка

...
Автор: АарецПонякога се чудя защо не виждаме протести в Америка
Коментари Харесай

Одех Бешарат: Израел се превърна в бреме за еврейския народ

Автор: Аарец "

Понякога се чудя за какво не виждаме митинги в Америка против Русия поради съветската експанзия в Украйна или пък за какво не виждаме демонстрации против проектите на Китай за Тайван. Първото нещо, което ми хрумва и това, несъмнено, е единствено непълен отговор, е, че американците от китайски генезис не поддържат китайския режим и същото важи за руснаците, които живеят в Америка. Тези жители не въплъщават режимите в своите страни, в противен случай, те са част от битката против тях. Що се отнася до американските евреи, обстановката е радикално друга. Еврейските водачи в Съединени американски щати са тясно свързани с държавното управление на Израел и поддържат неговата политика. Те способстват, лобират и работят като рупори на държавното управление на Израел, което през последните 60 години окупира палестинския народ със всевъзможни средства, в това число с грубо подтисничество. Тези водачи работят изцяло синхронизирано с двата съществени съставния елемент на американската политическа система  – Демократическата и Републиканската партия. Може ли човек да си показа по какъв начин би изглеждала американската поддръжка за Израел без въздействието на ционисткото лоби? Години наред публичното мнение по света приемаше евреите, които бяха представяни – и с съображение – като жертви на чудовищния антисемитизъм на нацистите в Европа.

В ранните години на страната Израел младежи от Съединени американски щати и Европа се стичаха към мошавите и кибуците, с цел да оказват помощ на хора, които са били избавени от ужасите на нацизма. (По някакъв метод закононарушенията против палестинския народ през това време бяха изцяло пренебрегнати.)

Но за какво да се връщаме толкоз обратно в историята? Достатъчно е да погледнем към първите дни след незаконната офанзива на Хамас от 7 октомври. Тогава Израел получи социална поддръжка в Съединени американски щати и Европа, най-много от нормалните си поддръжници. Но тази поддръжка се изпари бързо, защото същите тези хора не пожелаха да одобряват Израел като жертва, до момента в който неговите бойни самолети избиваха десетки хиляди палестинци. Кръговратът на живота е нечовечен. Някога, преди време, при споменаването на Израел, бихте си показали облика на евреина, въздигащ се като воин от пепелищата, който построява образцова страна. Сега светът вижда напълно друго: виждаме по какъв начин хората, възкръснали от пепелта, унищожават живота и бъдещето на други хора. В нашия свят митовете се трансформират бързо и дните, в които Израел беше привиждан като Давид, който се бие с Голиат, са отминали окончателно. Днес точно палестинците са Давид, изправен против въоръжен до зъби Израел, само че също по този начин и против Америка, Германия, Англия, Франция – страни със славно империалистическо минало, в добавка и против богатите арабски петролни колоси. Всички те се сплотиха зад знаците на етническото пречистване, които заемат властови позиции в израелското държавно управление – Итамар Бен-Гвир (бел. ред министър по националната сигурност в Израел) и Бецалел Смотрич (бел. ред. израелски министър на финансите). Всички те се сплотиха против бедния палестински народ.

Солидарността с палестинския народ е доста повече от политическа или човешка взаимност. Тя показва духа на справедливостта, който бие в сърцата на младежите по света. Но израелското управление, подкрепяно от ционистката върхушка в Америка, отхвърля да се помири с тази гражданска война, която постепенно назрява от години. Така Израел, който в миналото беше източник на горделивост за евреите по света, се е трансформирал в задължение за тях.

Окуражителното е, че и това стартира да се трансформира. Голяма част от младите евреи в Америка се освободиха от оковите на ционистките ръководители и започнаха да приказват намерено против израелската окупация и репресии. Те бяха първите в Америка, а може би и в света, които започнаха всеобщи митинги против дейностите на Израел в Газа – и метростанциите в Ню Йорк са очевидци на това. Какво прелестно потомство е това, което споделя, че не приема клането в Газа да се прави от тяхно име. Тези млади евреи възвръщат отминалата популярност на своя народ; евреите в Европа и по света постоянно са били на демократичната страна в преломните моменти от историята.

И още нещо: антисемитизмът не може да бъде надвит, до момента в който има хора, които поддържат държавното управление на Смотрич и Бен-Гвир.

 

Инфо: " Аарец "

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР