От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу

...
От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу
Коментари Харесай

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От през днешния ден у нас се вкарват краткотрайни противоепидемични ограничения против разпространяването на болестта коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще работят до края на юли и включват безвъзмездна диагностика с PCR проби в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните ограничения на болния и контактните му. Изолацията и лекуването на подобен човек продължава до оздравяването му, само че не повече от 30 дни, плануват разпоредбите.

Ако казусът е в детска градина или учебно заведение, се ускоряват дезинфекцията и проветряването, организира се всекидневен филтър на децата за признаци, като хрема, кашлица, обрив. При такива прояви детето не се позволява до останалите, а завръщането му в групата се случва след показване на документ, че не е заразно болно.

Бременните сред 27 и 36 гестационна седмица могат да се имунизират гратис. Преди да го създадат обаче, бременните би трябвало наложително да се съветват с наблюдаващия ги доктор.

По данни на министерството на опазването на здравето записаните заболели досега са 843 души. Областта с най-вече болни е София. Имунизацията ще се прави от общопрактикуващите лекари, както и до момента. Вече се изпратени и съответните инструкции до БЛС, НЗОК, НЦЗПБ, РЗИ в страната, стана ясно още от думите на доктор Кондева.

Главният държавен здравен инсптектор доцент Ангел Кунчев изясни, че епидемията в Европа продължава се развива бързо – за цялата предходна година са регистрирани 25 000 случая, като за първото тримесечие на 2024 година те са 32 000.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР