Тя е само на седем, но има биография като за

...
Тя е само на седем, но има биография като за
Коментари Харесай

Как живее жудожничката Ника от Днипро, която на 7 години стана изгнаник във Варна

Тя е единствено на седем, само че има биография като за двама възрастни. Ника е бежанка, а също така и осъществен художник. Дошла е от Украйна и живее във Варна.

Ника Стрелецкая познава България отпреди войната. Била е тук на надпревари по изобразяване и е печелила първите места.

Срещнах я чак през предходната есен - в база „ Заря “ до Варна, където живее дружно с майка си и с още десетки бежанци от Украйна. Моята Фондация „ Октрито сърце “ оказва помощ на украинските бежанци от началото на филантропичната рецесия.

По терасата на постройката бяха изложени картини на украински деца. Висяха на въженца и вятърът ги развяваше на фона на сиво небе.

Картините на Ника блестящо се открояваха, само че това едва ли е чудно за дете, което към този момент е имало 5 лични изложения - в Украйна, Япония и България.
 Картина на Ника Стрелецкая
Името ѝ попада в книгата „ Децата – горделивост на Украйна “ и е измежду топ 25 на най-изявените деца в украинската „ Енциклопедия на детските гении “.

Особено впечатляващи са нейните графики, които разкриват изненадваща креативна зрялост, дълбока емоционалност и въображение.

Но от съвсем година войната в Украйна е обсебила съзнанието на детето. От месеци Ника рисува най-вече войната. Картините са толкоз трагични, колкото е трагична и ориста на това момиче, претърпяло война и превърнато в заточеник от родината си.
От Днипро до Варна
Ника идва с майка си във Варна няколко дни след започването на войната. Домът ѝ остава в Днипро, татко ѝ също - той е медицински служащ в града.
 Ника с една от своите картини
Майката на Ника – Татяна Охрименко – е художник и учител по изобразяване. Тя има лично студио в Украйна, в което до войната са се обучавали над 250 деца.

„ Ника растеше измежду четки, бои, моливи и платна за изобразяване. Растеше измежду картини. Винаги бе заобиколена от хора, които рисуват. Предполагам, че това се е отразило на желанието ѝ също да стане худжник, “ споделя Охрименко.

Очевидно всичко това е помогнало на гения на Ника да се прояви толкоз рано и толкоз отчетливо. След идването си в България тя и майка ѝ са настанени в хотел в Златни пясъци. За тяхна наслада в същия хотел са настанени и няколко фамилии с деца, които също са посещавали школата на Охрименко. И тогава те всички стартират да рисуват още веднъж.

По-късно към тях се включват и други деца от хотела, а рисуването се трансформира в своебразна терапия.
 Картина на Ника Стрелецкая Как живее Ника в този момент
След привършване на следващата бежанска стратегия на българското държавно управление, Ника с майка си и други бежанци са преместени в скромна база до Варна, в която не се предлага изхранване. На множеството бежанци им е извънредно мъчно с прекарването и разчитат на помощта на доброволци и донори.

Покрай това открих Ника, а с това и гения ѝ. При разнасяне на хранителни артикули и средства от първа нужда представители на фондацията се бяха натъкнали на мястото, където живее Ника, и на нейните десетки картини, изложени в общите пространства въз основата.
 Картина на Ника
По-късно тя, дружно с други деца, се включи в курсовете по изобразяване в Българо-украинския център, спонсориран от фондацията, а майка ѝ стана негов преподавател-доброволец.

Фондацията ще провежда галерия с картините на Ника

През февруари 2023 ще има галерия с картините на Ника. Точно тогава ще се навърши една година от войната, лишила детството на милиони украински деца.

* Ако някой желае да помогне на Ника и фамилията ѝ, може да се свърже с Фондация „ Открито сърце “ –

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР