Тя била независима и свободолюбива, пътувала сама, внимавала с какво

...
Тя била независима и свободолюбива, пътувала сама, внимавала с какво
Коментари Харесай

Императрица Сиси – жената от бъдещето

Тя била самостоятелна и свободолюбива, пътувала сама, внимавала с какво се храни, грижела се за фигурата си и спортувала постоянно, усърдно пазела косата и лицето си от слънцето. Красивата Елизабет Баварска, наричана и до през днешния ден с галеното име Сиси, не приличала на никоя съвременничките си – тя била еманципирана и изцяло модерна жена, която по този начин и не намерила своето място в света.

Елизабет Амалия Евгения Вителсбах се родила през 1837 година в фамилията на херцог Максимилиан Йозеф и Лудовика Баварска, дъщерята на крал Максимилиан І. Елизабет или Сиси, както я наричали още от дете, била втората щерка в фамилията. На огромната й сестра Хелена се възлагали очаквания за династически брак, по тази причина тя получила по-сериозно обучение, до момента в който на Сиси била дадена независимост и тя усвоила до съвършенство рисуването и ездата, а науките не я привличали кой знае какъв брой.

Легендарна е историята за това по какъв начин Сиси придружила майка си и сестра си Хелена до австрийския курорт Бад Ишъл, където била проведена среща сред Хелена и австрийския император Франц Йосиф, избран за неин предстоящ брачен партньор. Той обаче се влюбил от пръв взор в 15-годишната Сиси и получил позволение от фамилията да се ожени за нея. Браковете по обич били по-скоро изключение в тези среди и в това отношение Сиси и брачният партньор й имали шанса да стартират живота си прелестно. Впрочем, Франц Йосиф останал влюбен в Сиси до края на живота си – а той умрял на 98 години. След нейната гибел бил в печал до самия си край, в кабинета му висял голям портрет на брачната половинка му в цялостен растеж. Сиси била една от най-красивите дами на своето време. Тя била висока 170 сантиметра, тежала едвам 45 кг, а талията й била 50 сантиметра. Това не се трансформирало даже и откакто родила четирите си деца. Императрицата била същинска робиня на хубостта си. Тя измервала тежестта си и обиколката на талията всеки ден и водела специфичен дневник. Редовно спазвала разнообразни диети, разхождала се дълго, яздела доста и имала зала със спортни уреди, където се упражнявала всеки ден. Тази стая е непокътната и до през днешния ден в двореца й във Виена. Дори във влака, с който пътувала из Европа, Сиси имала оборудван дребен състезателен салон.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР