Творчеството на Агата Кристи има голямо влияние върху мен. Четях

...
Творчеството на Агата Кристи има голямо влияние върху мен. Четях
Коментари Харесай

Рагнар Йонасон пред БНР: Доверявам се на усещанията си, това е моята свобода



" Творчеството на Агата Кристи има огромно въздействие върху мен . Четях доста от нейните книги, до момента в който растях. И към момента я чета. Харесвам американската и британската литература през 30-те и 40-те години. Книгите с красиви, старомодни мистерии. Четях доста престъпни английски писатели. Като П. Д. Джеймс. Открих и скандинавските писатели като Стиг Ларшон . Уча се и от филмите от остарелия Холивуд – вид Алфред Хичкок ".
Това показа пред БНР исландският публицист Рагнар Йонасон.

Романите му са оповестени в 33 страни и са продадени в над 2 милиона екземпляра. Той е юрист, банкер, публицист и академични учител. Превел е 14 от творбите на Агата Кристи на исландски език. Носител е на редица влиятелни литературни награди. На български език са преведени книгите му " Ледена тишина ", " Черен мрак ", " Снежна слепота ".

От младеж Рагнар превежда Агата Кристи. Открива книгите ѝ, когато е на 12 години.

" Всеки уикенд ходех в библиотеката дружно с татко си . След като изчетох всичко на исландски, започнах с към момента непреведените ѝ книги. Едно лято, когато бях на 17, помолих майка ми да ме закара до издателя на Агата Кристи в Исландия и попитах дали имат потребност от някой, който да превежда книгите ѝ. По това време в страната ни на година се публикуваше по една книга от Агата Кристи. Издателят знаеше какъв брой разпален почитател съм на творчеството ѝ. Помнеше по какъв начин непрестанно звънях на издателството, с цел да запитвам няма ли да има нов превод скоро. Един ден ми се обади и ми предложи опцията да преведа книга на Кристи. Това беше необикновено събитие за младеж като мен . Започнах с една къса книга - " Безкрайна нощ ". Превеждах Агата Кристи 10 години, беше мое занимание. След това започнах да изучавам право, станах юрист. Дори и по това време обаче превеждах по една книга всяка година. Това е страхотна школа за всеки публицист ".

Рагнар Йонасон и престъпните романи.

" Винаги съм писал къси истории за всевъзможни неща. Никога обаче не съм мислел, че ще стана престъпен публицист. Това беше нещо доста далечно за мен. Когато бях дребен, в Исландия се гледаше по чудноват метод на хората, искащи да пишат престъпни романи . Изведнъж обаче разнообразни писатели започнаха да пишат в този род. При мен също се появиха някои хрумвания и си помислих – може би би трябвало да опитам. Толкова години превеждам Агата Кристи. Осъзнах, че това ми е дало доста самочувствие ".

Един от най-популярните герои на Рагнар е служителят на реда Ари Тор Арасон. Неговите следствия са известни в целия свят. Как стартира пътят му?

" Създадох Ари в една книга преди " Снежна слепота ". В нея той към момента не беше служител на реда. Беше млад студент, търсещ татко си. Не е основан като служител на реда, а като момче, опитващо се да разгадае персонална тайнственост. Това го прави по-различен от обичайния служител на реда в един разказ. Той е доста млад, няма никакъв опит . Когато взех решение да пиша последваща книга, осъзнах, че Ари Тор пораства с всяка история. Откриваме го като доста млад, по-късно прекосяваме през 20-те му години, той се трансформира доста ".

За мистериите и престъпните истории – преди и в този момент.

" Трудно е да пишеш за мистерии в актуалния свят. Моят образец са по-старите книги - в тези мистерии постоянно има пъзел или психическо следствие . Трябва да откриеш от уликите кой е виновният. В модерните полицейски книги това е напълно друго. Затова в романите си употребявам и старомодни, отдалечени исландски градове. Опитвам се да пиша книги, които не се занимават с мобилни телефони или видеозаписи. Това прави работата на служителя на реда доста по-различна от преди. Някои от новите ми книги, в които Ари Тор не участва, се развиват през 80-те години. Това е ужасно време за мистериите . Нищо не те разсейва от пъзела, който би трябвало да се позволи ".

Мистериите на Рагнар се развиват из красивите дребни градове на Исландия. Фон, който е повече от съвършен за една смразяваща престъпна история.

" Исландия е странна страна. Много красива, с фантастична природа. Особено през зимата е едно мрачно и студено място, доста изолирано. Това е нещото, което я прави забавно място за престъпна книга . Особено когато можеш да използваш атмосферата на снега и дребните селца, изолацията. В селата и градовете няма доста хора. Това ги прави забавна престъпна сцена с малко обвинени. Скандинавските страни са определяни за доста мирни. Исландия постоянно е по върховете на класациите за най-спокойни страни в света. Това също е доста забавно за читателите. Да прочетат престъпна книга, разрастваща се на място, което всички мислят, че е доста несъмнено . Това е предизвикателство за читателя и създателя. Да погледнеш оттатък повърхността и да намериш нещо тъмно ".

През деня Рагнар Йонасон е юрист и банкер. През нощта – публицист. Имат ли тези три разнообразни действия нещо общо?

" Не доста. Работата ми в банката е нещо доста общоприетоо. Срещаш се с забавни хора . Опитваш се да си изобретателен и да се наслаждаваш на тази част от живота си. След това обаче се прибираш у дома и започваш да пишеш и да мислиш за книги . Тотално друг свят. Не пиша за юристи и банкери. Все отново това работя, не желая да е с мен от самото начало. Харесва ми да съм и юрист – това ми оказва помощ да знам повече за правната система . Пиша през нощта, когато всички спят и е мрачно на открито. Навсякъде е безшумно. Това е доста прелестно време да пишеш тайнственост ".

Популярността на историите на Рагнар Йонасон скоро ще ги води от читателите до феновете. В подготовка са два телевизионни сериала. Единият ефирен сериал е по случаите на Ари Тор . Подготвя се от Уорнър Брадърс. Ще снимат в Исландия. Другият сериал е по трилогия, оповестена преди години.

" Мисля, че ще бъде забавно. Знам, че във филм героите ми ще са по-различни от това, което си представям . Когато ти се предложи опцията книгите ти да се трансфорат в телевизионни сериали или филми, би трябвало да се отпуснеш и да дадеш късмет. Все отново всеки от нас основава своето произведение на изкуството ".

Има ли рецепта положителният престъпен разказ?

" Трябва да си автентичен. Опасно е да започнеш да работиш с предписания . Не би трябвало да се опитваме да пишем книги, идентични с историите, които харесваме. Трябва да се опиташ да намериш нещо автентично, нещо ново. При мен работи следното – постоянно пиша онази книга, която самият аз бих се радвал да прочета . Никога не съм имал човек до себе си, който да ми споделя какво да пиша. Правя това, което усещам като най-правилно. Издателите, сътрудниците, читателите – те постоянно имат някакво мнение. Винаги обаче самичък предпочитам накъде ще поема в историите си. Доверявам се на чувствата си. Това е моята независимост ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР