Творческите съюзи у нас настояват 1% от брутния вътрешен продукт

...
Творческите съюзи у нас настояват 1% от брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

Творческите съюзи искат 1% от БВП да отива за култура

Творческите съюзи у нас упорстват 1% от брутния вътрешен артикул (БВП) да отива за финансиране на културата. Това се споделя в отворено писмо до водачите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", които водят договаряния за сформиране на съдружно държавно управление.

Работната група в региона на " Културата " на четирите политически обединения се събира в четвъртък, с цел да разиска ограниченията, които ще предприеме в тази област.

С постигане на заслужено систематизиране на финансирането в региона на културата в размер на 1% от Брутният вътрешен продукт ще се обезпечи началото на съответна регулация на процесите в региона на културата, показват в откритото писмо креативните съюзи у нас.

Те обръщат внимание на водачите на политически партии, че чакат от тях тази тематика да бъде наложително изискване за следващи диалози за стратегии и политики в региона на културата.

Две от участващите четири партии в актуалните диалози за сформиране на държавно управление заложиха това общо искане в формалните си партийни стратегии. Другите две в интервала на предизборните си акции изрично го поддържаха, се споделя в писмото.

Творческите съюзи напомнят, че размерът на финансиране в региона на културата в България е най-нисък в цяла Европа.

" Ще следим с внимание за спазването на декларираните цели от партиите и се надяваме българската културна общественост най-накрая да стане очевидец на виновна държавна политика за предпазване на българската културна еднаквост ", приключва отвореното писмо.

То е подписано от ръководителите на Съюза на българските кино дейци, Съюза на

българските писатели, Съюза на артистите в България, Съюза на българските художници, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските композитори, Съюза на българските публицисти, Съюза на българските музикални и танцови дейци и Съюза на преводачите в България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР