Творба на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана

...
Творба на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана
Коментари Харесай

Картина на Магрит, непоказвана четвърт век, може да стигне до 64 млн. долара

Творба на художника сюрреалист Рене Магрит, която не е показвана обществено от четвърт век, може да доближи цена от 64 млн. щатски $ на търг през март, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Аукционната къща " Кристис " разгласи в събота, че ще предложи творбата L`ami intime ( " Интимният другар " ) на 7 март в Лондон, с което ще означи един век от началото на сюрреалистичното придвижване в изкуството.

Платното включва няколко от присъщите за белгийския художник претекстове, измежду които мъж с бомбе и пухкави бели облаци на синьото небе, отбелязва Асошиейтед прес. 
 “L’ami intime ” на Магрит отива на търг. Снимка Christie`s/АП/БТА

Творбата, приключена през 1958 година, изобразява мъж в тил, извърнат с лице към хълмист пейзаж. На напред във времето са изобразени багета и чаша за вино.
Снимка АП/БТА

Тази " извънредно поетична, извънредно мечтателна " картина е измежду дребното от най-значимите произведения на Магрит, които са в частни ръце, сподели Оливие Камю от " Кристис ". 

За финален път платното е показано обществено в Брюксел през 1998 година Продава се на търг за първи път от 1980 година насам, а предварителната оценка е сред 38 и 64 млн. щатски $.

Тази година се навършват 100 години от " Манифеста на сюрреализма " на Андре Бретон, определящ революционното придвижване, характеризиращо се с тревожни съпоставки и парадоксални изказвания. Точно като в най-известната творба на Магрит - картина на лула, само че озаглавена " Това не е лула ", напомня Асошиейтед прес.

Според Камю художникът Магрит, който умира през 1967 година, е станал най-търсеният от всички сюрреалисти. За разлика от творчеството на съвременници като Салвадор Дали в неговите творби има малко характерни културни или религиозни препратки.

" Магрит в никакъв случай не е обяснявал нищо ", споделя Камю, като прибавя, че даже заглавията на картините му са били предлагани от другари.

" При Магрит няма и диря от вяра, нито от съответна история, нито от каквото и да било ", споделя представителят на " Кристис ". 

Цените на платната на белгийския сюрреалист внезапно се повишават в последните години, достигайки рекордните 79,8 млн. щатски $ за L`empire des lumieres ( " Империя на светлината " ), която беше продадена на търг на " Сотбис " през 2022 година, припомня Асошиейтед  прес.

Творбата, които ще бъде продадена през март, е от сбирката на починалия Гилбърт Каплан - създател на изданието Institutional Investor, и неговата брачна половинка Лена Каплан.

Преди търга картината ще бъде показана в Лос Анджелис, Ню Йорк, Хонконг и Лондон.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР