Твърдо решен да се обърне на Изток, за да противодейства

...
Твърдо решен да се обърне на Изток, за да противодейства
Коментари Харесай

Иран празнува след трудното си включване в руско-китайския съюз

Твърдо решен да се обърне на Изток, с цел да противодейства на " унилатерализма " на Запада, Иран имаше мотив да тържествува в събота, откакто се причисли към Шанхайската организация за съдействие (ШОС), ръководена от Русия и Китай, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Това е стратегически и дипломатически триумф ", съобщи в събота иранският президент Ебрахим Раиси в Техеран, при завръщането си от Душанбе, столицата на Таджикистан, където участието на Техеран в този съюз беше утвърдено по време на среща на върха.

И консервативните, и реформаторските вестници похвалиха участието в ШОС, организация, която се стреми да възпира американското въздействие и съставлява голям евентуален пазар за Техеран.

Иран се мъчеше от 2008 година да стане член на съюза, защото няколко страни членки не желаеха да имат в своите редици страна, глобена от Съединени американски щати и Организация на обединените нации поради нуклеарната си стратегия. Страната в действителност е подозирана, че желае да придобие атомно оръжие - нещо, което Техеран постоянно е отричал.

" Постамериканска епоха "

" Иран се интегрира в най-големия пазар на Изтока ", написа в заглавие ултраконсервативният вестник " Джаван ", изтъквайки, че ШОС,  " един от главните знаци на съдействието на незападните сили, проправя пътя към една постамериканска епоха ".

Друг ултраконсервативен вестник - " Кайхан ", вижда в участието в ШОС метод Иран да заобиколи западните наказания, които оказаха разрушително въздействие върху стопанската система на страната.

" Иран към този момент може да ползва своята политика на мултилатерализъм, последователно да изостави една визия, основана извънредно върху Запада, и да облекчи глобите ", обяснява вестникът.

Същото задоволство показаха реформаторските ежедневници. Според в. " Етемад " " това участие разрешава на страната да се свърже с пазари, представляващи 65 % от международното население ".

Като елементарен наблюдаващ в ШОС от 2005 година, Иран не съумя през 2020 година да реализира приемането си за пълновръстен член, само че в петък руско-китайският съюз го приветства с отворени прегръдки.

Според иранския специалист по интернационалните връзки Фаяз Захед " Москва и Пекин утвърдиха участието на Техеран, тъй като допускат, че въпросът за нуклеарната договорка ще бъде решен ".

" Страните от ШОС считат, че Иран ще съблюдава интернационалните съглашения, защото глобите до момента са били главната спънка за присъединението на Иран към съюза ", сподели специалистът пред Агенция Франс Прес.

Според него руснаците, китайците или индийците чакат анулацията на глобите, с цел да могат да влагат в Иран.

Ислямската република е финансово задушена от глобите на Съединени американски щати, засилени след едностранното отдръпване на Съединени американски щати през 2018 година от интернационалното нуклеарно съглашение с Иран, подписано три години по-рано във Виена.

Споразумението предлага на Техеран облекчение на глобите на Запада и Организация на обединените нации в подмяна на уговорката му в никакъв случай да не придобива атомни оръжия и на фрапантно ограничение на нуклеарната му стратегия, сложена под непоколебим надзор на Организация на обединените нации.

Преговорите сред Иран и другите пет страни, които към момента са страни по съглашението (Германия, Китай, Франция, Англия и Русия), в опит да разрешат връщането на Съединени американски щати в съглашението в подмяна на анулация на част от глобите, са в мъртва точка от юни.

Политическо преимущество

В речта си на срещата на върха на ШОС иранският президент Ебрахим Раиси назова западните наказания " стопански тероризъм " и посочи, че те са " основният инструмент на хегемонистичните страни за налагане на волята си на другите ".

Създадена през 2001 година от Китай, ШОС сплотява Русия и четири страни от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. Алиансът се разшири с Индия и Пакистан през 2017 година

ШОС обгръща 60 % от територията на евразийския континент, 50 % от международното население и над 20 % от международния Брутният вътрешен продукт.

Според Техеран комерсиалният стокообмен сред Иран и ШОС е достигнал 28 милиарда $ (близо 24 милиарда евро) през миналата година по иранския календар (от март 2020 година до март 2021 г.), като Китай е главният търговски сътрудник на Ислямската република със стокообмен, възлизащ на 18,9 милиарда $ (над 16 милиарда евро).

Освен икономическите преимущества, Иран, който от август е ръководен от ултраконсервативно държавно управление, вижда и политическо преимущество.

" Светът навлезе в нова епоха. Хегемонията и унилатерализмът се провалиха ", съобщи Раиси в петък.

Той добави, че светът в този момент се движи " към мултилатерализъм и преразпределение на силите към самостоятелни страни ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР