Твърдо ракетно гориво, скрито в ролки от полиетиленово фолио, е

...
Твърдо ракетно гориво, скрито в ролки от полиетиленово фолио, е
Коментари Харесай

Комерсант: Атентатът на Кримския мост е бил осъществен с ракетно гориво

Твърдо ракетно гориво, прикрито в ролки от полиетиленово фолио, е било употребявано за взривяването на Кримския мост през октомври 2022 година За това написа съветският вестник " Комерсант ".

Изданието се базира на резултатите от експертиза.

" Като главен заряд, съгласно заключенията на специалистите, е употребявано смесено взривно вещество на основата на твърдо ракетно гориво, съдържащо калиеви или натриеви перхлорати и тънко диспергирани метали ", написа вестникът.

Руските взривни техници правят оценка мощността на този заряд на към 10 тона тротил. Според тях детонаторът е бил малко взривно устройство, заредено с пластит, и е бил задействан от GPS сигнал в избрана точка от маршрута на камиона, пренасящ товара.

Експлозията на 8 октомври 2022 година унищожава два пояса от пътната част на моста, а също по този начин подпалва вагони-цистерни във влака, който по време на детонацията се намира наоколо в железопътната част на моста.

Следственият комитет на Русия твърди, че детонацията е проведена от Службата за сигурност на Украйна.

Според разследването твърдото ракетно гориво и детонаторът са били опаковани в ролки с фолио, евентуално на украинска територия, след което този товар е бил изпратен в българския град Русе на река Дунав, след което е бил трансфериран в грузинския град Поти, а по-късно в Ереван, където част от документите са били сменени.

След това товарът е бил пренесен през Грузия в Русия, в Армавир, и оттова незнаен водач го е закарал с камион в Крим.

Според документите става дума за доставка от една компания от Уляновск до друга компания в Симферопол.

Следственият комитет обявява осем жители на Русия, Украйна и Армения за съучастници в тази интервенция, която руските управляващи назовават терористична офанзива. Те ще бъдат съдени персонално. Няколко други лица, в това число ръководителят на СБУ Василий Малюк, бяха упрекнати задочно от съветските управляващи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР