Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят

...
Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят
Коментари Харесай

Каролев: Училищата произвеждат „всичколози”

Твърдението на премиера Бойко Борисов, че сега не работят единствено тези, които не желаят, е отчасти правилно, само че казусът в действителност е доста по-дълбок. Това разясниха в студиото на „ Тази заран " икономистите Мика Зайкова и Владимир Каролев.

„ България има сериозен проблем във връзка с безработицата, той е систематичен. Тези 195 000 безработни, регистрирани през юни от „ Евростат ", няма да заемат 100-те хиляди работни места. По няколко аргументи - липса на подготовка, част от нашето общество е отучено да работи, тя е в престъпния контингент ", акцентира тя и означи, че точно хората в трудоспособна възраст са тези, които емигрират.

Каролев уточни, че доста от хората остават без работа поради нежеланието си да се реалокират в столицата или огромните градове: „ Откак свят светува, постоянно това се е случвало - огромните градове порастват, дребните градове и селата понижават. Земеделието става все по-технологично ".

И двамата бяха безапелационни, че има сериозен проблем с качеството на образованието у нас. Така и младежката безработица е над двойно на тази за цялото население - 13,9% с наклонност към покачвания.

„ Ние унищожихме професионалното обучение ", съобщи Мика Зайкова, а Владимир Каролев означи, че учебните заведения създават „ всичколози ": „ В България в учебно заведение се учи какви планини тъкмо, каква вада... а не се учат обикновени умения ".

Той добави, че „ имаме две страти " - „ супер кадърни момчета и девойки ", които печелят олимпиади и такива, които приключват гимназия без да могат да пишат: „ В XXI век да завършиш учебно заведение и да не можеш да ползваш британски език, да използваш компютър и да не можеш да умножаваш и делиш... тези хора не могат да желаят високи заплати ".

Според икономистите би трябвало да се дават средства за обучение и подготовка, а не за субсидирана претовареност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР