Турция отмени планирано посещение на министъра на отбраната на Швеция

...
Турция отмени планирано посещение на министъра на отбраната на Швеция
Коментари Харесай

Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната

Турция анулира планувано посещаване на министъра на защитата на Швеция в отговор на издаването на позволения от скандинавската страна за антитурски митинги , осведоми Асошиейтед прес.

Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар съобщи, че плануваното посещаване на 27 януари на неговия шведски сътрудник Пол Йонсон няма да се състои. Той разясни, че срещата към този момент няма никакво значение или смисъл, защото Швеция продължава да разрешава отвратителни демонстрации против Турция.

Швеция се готви за няколко демонстрации този уикенд. Крайнодесен деятел от Дания получи позволение от полицията да провежда митинг пред турското посолство в Стокхолм, където има намерение да изгори Корана, свещената книга на исляма. Междувременно както протурски, по този начин и прокюрдски групировки възнамеряват демонстрации в шведската столица.

Ибрахим Калин, представителят на турския президент, н арече изгарянето на Корана омразно закононарушение против човечеството . Говорителят на ръководещата партия Омер Челик упрекна шведските управляващи, че пазят закононарушения от ненавист. Външният министър Мевлют Чавушоглу пък сподели пред публицисти, че нападките против Корана не могат да се смятат за независимост на словото.
 Турция желае Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи
Турция желае Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

Това е изискването на Турция, с цел да ги допусне в НАТО

Това е последната реакция от страна на Турция, членка на НАТО, която отсрочва одобряването на молбата на Швеция за присъединение към военния съюз, до момента в който шведското държавно управление не предприеме ограничения против групи, които Анкара счита за опасност за сигурността.

Турция прикани шведския дипломат, с цел да осъди плануваните митинги, заявявайки, че митингите на прокюрдски групи, свързани с Кюрдската работническа партия или ПКК, биха били нарушаване на взаимния меморандум, подписан сред Турция, Швеция и Финландия, който предотврати налагането на турско несъгласие за присъединението на северните страни към НАТО през юни.

По-рано през януари плашило на турския президент Реджеп Тайип Ердоган беше окачено на дирек по време на митинг на кюрдите. Турция осъди решението на шведски прокурор да не проверява, а шведският министър председател Улф Кристерсон назова митинга акт на " бойкот " против кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО.

Всички членове на НАТО би трябвало да ратифицират в своите парламенти молбите за присъединение на Швеция и Финландия , отправени след войната на Русия против Украйна, която накара скандинавските страни да се откажат от дългогодишната си политика на военно необвързаност. Въпреки че Турция твърди, че няма възражения против разширението на НАТО, тя няма да ратифицира, до момента в който не бъдат изпълнени нейните претенции, които включват изгонване на хипотетични обвинени в тероризъм.
 В Швеция обесиха плашило на Ердоган
В Швеция обесиха плашило на Ердоган

Турската прокуратура стартира разследване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР