Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море,

...
Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море,
Коментари Харесай

Ердоган съобщи за голямо откритие на Турция

Турция откри огромно находище на природен газ в Черно море, разгласи президентът на страната Реджеп Ердоган.

Той посочи, че запасите от газ на откритото находище възлизат на 320 милиарда кубически метра.

"Това изобретение би направило голяма разлика и ще отвори една нова епоха за нас. Находището е най-голямото в историята, което Турция е отривала ", сподели Ердоган.

Миналия месец енергийният министър на южната ни съседка съобщи, че сондажният транспортен съд „ Фатих “ стартира проучвания в зоната „ Туна-1 “ (Tuna-1 zone). Зоната е на 150 километра във вътрешността в морето от турския бряг край град Карадениз Ерегли и е покрай българската и румънската морски граници. Освен това тя е и близо до огромния румънски блок „ Нептун “, в който преди 8 години OMV Petrom и „ Ексон “ откриха съществени находища.

Според представени от „ Блумбърг “ специалисти е допустимо България да се окаже един от купувачите на газа от хипотетичните находища. „ България, Украйна, Гърция могат да се окажат измежду мощно заинтригуваните от закупуване на газа, в случай че Турция реши да го изнася “, разяснява ръководещият шеф на консултантската компания „ Меркел Енерджи “ Кристоф Меркел.

Ако сондажът се окаже сполучлив е допустимо той да заплаши газовия план „ Турски поток “, който стига до България и продължава през страната ни към Сърбия под името „ Балкански поток “. Изграждането на тръбата под Черно море беше стартирано от „ Газпром “, с цел да усили пазарния си дял в Турция и да понижи зависимостта на Русия от Украйна като директна територия.

Предполагаемото изобретение на Турция в Черно море идва и в разгара на териториален спор с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Там Анкара също изпрати кораб за изследване на газови залежи в територии, за които и Атина има искания.„ В взаимозависимост от размера на откритието, чакам най-малко част от „ Турски поток “ да остане необработен. Защо Турция ще желае да продължи да внася газ от Русия? “, добавя специалистът.

Амбициите на Турция, обаче, са да се трансформира в главен участник на газовия пазар в региона. Затова и подхваща голям брой проучвателен сондажи в Черно и Средиземно море.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР