Турция, някога твърд страж на югоизточния фланг на НАТО срещу

...
Турция, някога твърд страж на югоизточния фланг на НАТО срещу
Коментари Харесай

Gatestone Institute: Турция - Въздушни сили без самолети

Турция, в миналото корав пазач на югоизточния фланг на НАТО против Съветския съюз, към момента ръководи втората по величина войска на алианса. Тези дни втората по величина войска на НАТО има проблем с огневата си мощност във въздуха.

Турците се гордеят, че техните военновъздушни сили (TuAF/ТВВС) са деветите по величина в света. Но не е наложително да са девети по мощ.

Според Световния указател на модерните военни самолети, Военновъздушни сили на страната не са измежду 15-те най-хубави армии в света, както са изброени. Турция разполага със 110 щурмови хеликоптера и 205 изтребители/прехващачи, съгласно Global Firepower. Но нейният флот от 1065 военни самолета не включва специфични щурмови самолети.

Традиционно Военновъздушни сили на Турция зависят съвсем само от американската технология, най-вече от изтребители F-16. През 80-те години Турция основава индустриална единица, Turkish Aircraft Industries (TAI), за сглобяване на F-16 по лиценз на основаните в Съединени американски щати Lockheed Martin.

Днес TAI има напълно друга упоритост: да построи първия локален турски военен аероплан, който може да бъде и първият мюсюлмански военен аероплан в света, и предложения другарски народи Азербайджан и Пакистан да се причислят към напъните. Междувременно Турция настойчиво се пробва да поддържа настоятелната си районна политика с военна мощност.

Има проблем: С флот, състоящ се най-вече от остарели F-16 и приход на глава от популацията от едвам 9000 $, Турция не може да играе ролята на огромна мощ.

„ Знаем доста добре от нашия горчив опит, че не може да има мощна [Турция] без мощна войска ", мощният турски ислямистки президент Реджеп Тайип Ердоган сподели на гала във Военния лицей на армията.

„ Увеличаването на възпирането на турските въоръжени сили е по-скоро нужда за страната ни, в сравнение с избор ", съобщи още той.

Повтаряйки неоосманската упоритост, полковник Юмит Ялъм (пенсиониран) неотдавна съобщи, че суверенитетът над гръцките острови в Северно Егейско море принадлежи на Турция.

Кошмарите на турските Военновъздушни сили започнаха, когато Ердоган реши да разшири стратегическите връзки на Турция с Русия на Владимир Путин. Ердоган утвърди безразсъдното придобиване на съветската ракетна система земя-въздух С-400, което докара до изключване на Турция от водената от Съединени американски щати многонационална стратегия за изтребители F-35.

Турция възнамерява да купи повече от 100 F-35 и изцяло да обнови своя флот с най-модерните изтребители в света. Изключването от програмата F-35 беше отговорът на Вашингтон на хода на Ердоган С-400.

Между другото, съветските ракети С-400 бяха доставени в Турция, само че остават " неопаковани " в някакъв боен хангар, защото Ердоган се опасява от нови наказания на Съединени американски щати.

Какви са вариантите на Турция, преди нейният флот от военни самолети да спре да работи?

Русия? Не още веднъж. Ердоган не може да рискува да изправи Запада пред следващата съветска случка, изключително когато той гръмогласно моли за западни пари, с цел да спре или забави икономическия крах на Турция.

Китай? Пекин няма да споделя сериозни технологии с членката на НАТО Турция. Възможно е, само че Ердоган желае съвременни F-16, до момента в който Конгресът на Съединени американски щати е на друго мнение: за какво да даваме на Турция съвременни бойни самолети, в случай че желаеме мир над Егейско море? Това оставя Турция с една опция: да направи собствен личен изтребител.

Ердоган се хвали, че първият турски военен аероплан Kaan ще полети преди края на годината. Реалността обаче е друга. Вярно е, че първият Kaan напредва в хангар на TAI. Но е надалеч от хвърчене с цялостни качества за задача.

TAI разполага със ресурс от единствено осем реактивни мотора, създадени в Съединени американски щати, за зареждане на четири Kaan. Какво ще кажете за останалите? Ще бъдат издигнати стотици бъдещи самолети? Отговорът е, че Турция също ще би трябвало да създаде личен реактивен мотор. Как и по кое време са въпросите, на които никой не желае да отговори.

Прототип на Kaan може да лети за политическа агитация преди сериозните общински избори идващия март. Като книжен аероплан без системите, нужни за пълноценни полети. След това идват финансовите проблеми.

Болната стопанска система на Турция изпитва висока инфлация (59% на годишна база), а външният дълг на страната доближи близо 476 милиарда $ през март.

Международната компания за кредитно обезпечаване Allianz Trade заяви, че общият външен дълг на Турция, изискуем през идващите 12 месеца, е повишен до към 250 милиарда $.

За да показа огромното финансово задължение на създаването и производството и да даде на планувания аероплан " мюсюлманска еднаквост ", Турция предложения Азербайджан и Пакистан да се причислят към партньорството Kaan.

Богатият на въглеводороди Азербайджан има пари за вложение, само че Пакистан, който към този момент има договорка с Китай за JF-17, издигнат по лиценз от Pakistan Aeronautical Complex и Chengdu Aircraft Corp., няма средства.

Рахул Монахар Йелве, старши теоретичен помощник в Центъра за стратегически проучвания, неотдавна сподели пред EurAsian Times, че Азербайджан и Пакистан не могат да допринесат значително за плана Kaan, основно заради взискателния темперамент на изтребител от пето потомство.

Йелве акцентира, че даже създаването на аероплан от четвърто потомство изисква забележителна финансова инвестиция. Йелве недвусмислено отхвърли опцията Пакистан да даде софтуерна поддръжка (която научи от плана JF-17) на турската стратегия.

Ердоган направи един неверен стратегически избор – пробвайки се да се причисли към Русия и Америка – и остави висшите военни плановици на Турция да обмислят по какъв начин да минимизират военните и оперативните вреди. Турският президент би трябвало да може да разбере, че не може изцяло да се възползва от две сблъскващи се цивилизации, когато му е комфортно.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР