Турция има три различни варианта в кризата с доставката на

...
Турция има три различни варианта в кризата с доставката на
Коментари Харесай

Турция има три варианта в кризата с ракетите С-400

Турция има три разнообразни разновидността в рецесията с доставката на зенитно-ракетни системи С-400, твърди турският професор Ахмет Касъм Хан.
В публикация за вестник Güneş професорът преглежда най-вероятните сюжети за бъдещите събития във външната и вътрешната политика с оглед реакцията на Съединени американски щати и Русия при положение на завършване на договорката, отвод от нея или едновременното придобиване на " Пейтриът " вместо единствено на С-400.
Съединени американски щати би трябвало да работят в сходство с духа на НАТО и да се вслушат в паниките на Турция, счита преподавателят от Катедрата по стопански, административни и обществени науки в Университета в Алтънбаш.
Вариант 1: Отказ от С-400
Един от вероятните разновидности за деяние на Турция е да откаже от договорката за С-400. " Решението да не се купува С-400 ще има последици във външната и вътрешната политика. Най-важната от тях във външната политика е реакцията на Русия. На първо място е допустимо охлаждането на връзките. Второ, утежняване на съдействието в Сирия, което по-специално може да засегне ситуацията в Идлиб ", изяснява специалистът.
Професор Хан акцентира, че утежняването на връзките с Русия може да не е изцяло неконтролируем развой. " Ако се допусна, че при закупуване на С-400 напрежението със Съединени американски щати ще бъде допустимо да се управлява, тогава това може да се направи и в връзките с Русия. Поне съществуват други възможности ", прибавя той.
Що се отнася до събитията, които може да се случат във вътрешната политика при подобен сюжет, преподавателят означи: " В случай на отвод да се закупи С-400, опозицията може да употребява това решение, с цел да окаже напън върху управляващите и да реагира в тази посока. От друга страна, ще има реакция от съветското лоби, което се появи неотдавна в Турция и, както излиза наяве, има доста по-голямо въздействие, в сравнение с наподобява. Но тези събития могат да бъдат следени ".
Според него, че в случай че процесът на закупуване на С-400 бъде финализиран, връзките със Съединени американски щати може да се развият в три направления. Първият и малко евентуален от тях: в връзките на двете страни ще има съществено напрежение, само че в последна сметка то ще е следено. При този сюжет, явно се счита, че Тръмп ще предприеме стъпки за избавяне на връзките, акцентира специалистът.
" Но в условия, когато Съединени американски щати се готвят да се потопят в атмосферата на изборите от ноември 2019 година и да балансират в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати в интерес на демократите, за Тръмп, който е ангажиран с отчета на Мълър, няма да бъде толкоз елементарно, колкото наподобява на пръв взор. Въпреки това, в случай че той може да притегли поддръжката на Пентагона и Държавния департамент, ще има повече шансове.
Но даже и при тази поддръжка ще бъдат разисквани неприятни последици. Освен това има късмет Анкара да бъде изправена пред съществени американски наказания при положение на покупка на С-400. Въпросът е в това, че Конгресът на Съединени американски щати може да наложи наказания според Закона за противопоставяне на американските съперници посредством наказания (CAATSA) ", изяснява Хан.
Вариант 2: Закупуване на С-400
В този случай е значимо по какъв начин се държи Тръмп, тъй като президентът на Съединени американски щати има право да отсрочи или да не утвърди глобите. Ако Тръмп не е в положение да преодолее натиска от Конгреса, тогава Турция, съгласно специалиста, би трябвало да бъде готова за вероятността от наказания в границите на CAATSA и вероятно - за персонални наказания в границите на така наречен Закон " Магнитски ", основно против турски играчи от отбранителната промишленост, някои политици, стопански фигури.
Паралелно с утежняването на двустранните връзки, прехвърлянето на изтребители F-35 може да не се реализира, а в Сирия Съединени американски щати може да подхващат стъпки с още по-малка неустойчивост към тезите на Турция. Сред вероятните разновидности е прехвърлянето от Турция на С-400 към всяка трета страна след покупката.
Не е известно дали Съединени американски щати ще подхващат такава стъпка. За да създадат това, те първо би трябвало да реализират общо схващане в двустранните договаряния и да обезпечат единение на понятията, в противоположен случай връзките сред двете страни могат още веднъж да се развият по отрицателен сюжет, а на дневен ред още веднъж ще се появят глобите. Според професор Хан, в случай че бъде определен този вид, той също ще би трябвало да бъде координиран с Русия.
Вариант 3: Купуване и на С-400, и на " Пейтриът "
Въпреки че покупката на С-400 дружно със системите " Пейтриът " на пръв взор наподобява като политика на баланс, в случай че Анкара избере тази алтернатива, е малко евентуално всичко да върви като по часовников механизъм. При този сюжет многостранната и поляризирана конструкция на политиката в Съединени американски щати ще предотврати позитивен резултат.
Възможно е закупуването на С-400 дружно с " Пейтриът " да докара до същите последствия като закупуването единствено на ракети С-400. Ако следва този път, Анкара ще би трябвало да изисква спомагателни гаранции от Конгреса на Съединени американски щати, счита специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР