Турско-арменският писател Севан Нишанян, който живее в Гърция, след като

...
Турско-арменският писател Севан Нишанян, който живее в Гърция, след като
Коментари Харесай

Гонят лингвист от Гърция, проучвал български имена на селища...

Турско-арменският публицист Севан Нишанян, който живее в Гърция, откакто избяга от турски затвор преди четири години, сподели, че е разгласен за „ личност нон грата “ от администрацията на Атина.

„ Научих оповестяването ми за " личност нон грата " от гръцките управляващи, когато се пробвах да се върна на остров Самос където пребивавам от визитата си в Белград, Сърбия “, сподели той в предаването си в Youtube.

Според писателя гръцките чиновници не му обяснили повода за това деяние, а просто споделили, че това е „ държавна загадка “.

Нишанян оцени, че „ повода може да е направеното от него изцяло изследване върху турските и българските имена на селища в северната част на Гърция “.

„ Правих проучвания върху етимологичните корени на селищата в Турция в продължение на десетилетие. Тогава включих прилежащите страни в моето проучване “, сподели той в програмата си в YouTube.

„ Повечето от имената на селищата в Северна Гърция са или турски, или български. Гръцки имена съвсем няма “, добави той.

64-годишният Нишанян, създател на доста книги по филология, беше наказан на 16 години и 7 месеца затвор за рецензия на пророка Мохамед през 2012 година в Турция. През 2017 година, той е избягал от пандиза и е съумял да премине в Гърция. Там той живее в Самос.
През последните две години той излъчва седмична стратегия в YouTube.

В последната си обява в обществените мрежи, която качи в Белград, той сложи фотография, на която се разхожда, казвайки: „ Нишанян. Време е за круиз още веднъж.”, визирайки нуждата да се засели в друга страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР