Турският затвор в Диарбекир, който отдавна се свързва с жестокост,

...
Турският затвор в Диарбекир, който отдавна се свързва с жестокост,
Коментари Харесай

Как затворът в Диарбекир ще привлича туристи?

Турският затвор в Диарбекир, който от дълго време се свързва с свирепост, изтезания и безчовечен дейности след военния прелом от 12 септември 1980 година, се трансформира в музей. Това разгласи президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещаване в югоизточната провинция на 23 октомври.

" Нашето министерство на правораздаването изцяло опразни пандиза. От през днешния ден пандизът е трансфериран от Министерството на правораздаването към Министерството на културата и туризма ", сподели Ердоган по време на гала по откриването на няколко плана за развиване в Диарбекир, представен от Нurriyet.

" Румънската Бастилия " става хотел против €25 милиона

Сред пандизчиите на " Дофтана " са комунистическите водачи Георге Георгиу Дей и Николае Чаушеску

Строителството на пандиза в Диарбекир стартира през 1972 година и по-късно е открит като затвор от вид Е през юли 1980 година, малко преди държавния прелом от 12 септември. След преврата оборудването е трансферирано на военна администрация и се трансформира във боен затвор с военно състояние.

Между 1981 и 1984 година общо 34 души са изгубили живота си в пандиза, който е измежду " десетте най-прословути пандиза в света ", съгласно английския ежедневник The Times. Затворът, който също е бил обект на доста документални филми и книги, е трансфериран на Министерството на правораздаването през 1988 година и продължава да служи като затвор от Е-тип.

" Цветът на Диарбекир не е гнет и политически барони. Цветът на Диарбекир са благородните хора, които пазят своя генезис и вярвания ", сподели президентът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР