Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви във вторник, че Анкара

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви във вторник, че Анкара
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция подкрепя уреждането на конфликта в Сирия в рамките на нейната цялост

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи във вторник, че Анкара поддържа уреждането на сирийския проблем на основата на политически разговор и в границите на териториалната целокупност на Сирия, предава.

" Единственото устойчиво решение в Сирия е политическо споразумяване в границите на нейната териториална целокупност. Първоначално положихме старания за това, когато гражданската война преди малко беше почнала ", сподели Чавушоглу на конференция в Анкара.

Той напомни резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната през 2015 година, която приканва за преустановяване на огъня и политическо споразумяване на Сирия: „ Той не е прибавен до момента основно заради съпротивата на режима на Башар Асад, който има вяра не в политическо, а във военно решение. “

Според Чавушоглу, Анкара поддържа контакти с опозицията в Сирия, " която има вяра на Турция ".

„ Ние не го оставихме на половина, казахме, че изискването за обезпечаване на непоклатимост и мир в Сирия е да се реализира съглашение с режима “, добави още Чавушоглу, отговаряйки на въпрос за контактите на Турция със сирийските управляващи.

Вестник Turkiye заяви на 9 август, че след договарянията сред президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, извършени в Сочи на 5 август, в политическите кръгове на Анкара се разисква опцията за телефонен диалог сред президентите на Турция и Сирия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи на 11 август, че договарянията сред Ердоган и Асад не са планувани. По думите му сега контактите сред Турция и Сирия се поддържат посредством специфичните служби. В същото време Чавушоглу сподели, че преди 10 месеца е имал къса среща в Белград в коридорите на конференцията на Движението на необвързаните със сирийския си сътрудник, на която е споделил, че единственият излаз от сегашната обстановка е политическото помиряване и Турция беше подготвена да помогне за постигането на мир сред опозицията и управляващите в Дамаск.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР