Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция продължава с

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция продължава с
Коментари Харесай

Външният министър на Турция: Очакваме да евакуираме до ден-два нашите граждани от Мариупол

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция продължава с напъните за евакуация на своите жители, както и на жителите на други страни от Украйна, в това число от Мариупол, където турци останаха блокирани в джамия, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът уточни, че през нощта е разговарял с съветския външен министър Сергей Лавров по телефона по самодейност на съветската страна по отношение на евакуацията на турците от Мариупол и добави, че се чака процесът да завърши до ден-два.

" Планират се евакуации също от Лвов (в Западна Украйна) и (черноморското пристанище) Одеса ", сподели министърът.

Според Чавушоглу има въпроси, по които Киев и Москва би трябвало да се схванат между тях за постигането на трайно прекъсване на огъня в Украйна. " Продължаваме самодейностите си по този въпрос. Ще имаме доста диалози лице в лице и по телефона ", съобщи още той, добавяйки, че ще осведоми Министерския съвет по тематиката на съвещанието му през днешния ден в Анкара.

Същевременно източници от турското министерство на защитата споделиха през днешния ден, че Анкара чака утвърждение от съветските управляващи за евакуация на жители от украинския южен пристанищен град Мариупол, съобщи Ройтерс. Решението зависи от оценката за това до каква степен обстановката е безвредна.

Източниците прецизираха, че мините в региона са разчистени и се работи по отварянето на филантропичен кулоар, с цел да могат в града да влязат рейсове.

Украинското външно министерство заяви в събота, че съветските сили са обстрелвали джамията „ Султан Сюлейман “ в Мариупол, където бяха намерили леговище 80 души, в това число турци. Москва отхвърля изказванията, че обстрелва цивилни региони в наричаната от Русия „ специфична военна интервенция “ в Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР