Турският разследващ журналист Баръш Пехливан, на когото този месец чрез

...
Турският разследващ журналист Баръш Пехливан, на когото този месец чрез
Коментари Харесай

Турски разследващ журналист влезе за пети път в затвора

Турският проверяващ публицист Баръш Пехливан, на който този месец посредством текстово известие беше подредено да се върне в пандиза, беше вкаран през днешния ден в пандиза за пети път в границите на три години, съобщи БГНЕС.

На 2 август Министерството на правораздаването го осведоми посредством SMS известие, че до 15 август би трябвало да се съобщи в пандиза в Силиви в покрайнините на Истанбул, където са арестувани доста от критиците на държавното управление.

Последната книга на Пехливан „ Секретен сътрудник “ упреква някогашния вътрешен министър Сюлейман Сойлу във връзки с проведената престъпност.

„ Баръш може да бъде освободен предварително “, съобщи юристът му Хюсеин Ерсоз пред Агенция Франс Прес. „ Решението за това може да бъде взето когато и да е “, сподели той.

Бивш основен редактор на телевизия „ Ода “ и помощник на всекидневника „ Джумхюриет “, Пехливан към този момент е лежал четири пъти в пандиза.

При два от тези случая той прекарва по един ден зад решетките – един път през февруари и един път през май.

Пехливан и шестима други публицисти бяха наказани през 2020 година на три години и девет месеца затвор за отразяване на погребението на член на турските секрети служби MIT, който е работил в Либия, където Анкара поддържа приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи.

Въпреки че гибелта му в никакъв случай не е била отричана от турските управляващи, репортерите бяха упрекнати в откриване на „ държавна загадка “.

Този път Пехливан беше свикан, с цел да изтърпи осем месеца от присъдата за 2020 година за нарушение на законите за националното разузнаване на страната.

Миналата седмица бранителите на свободата на печата осъдиха „ правосъдния тормоз “ над журналиста и приканиха турското държавно управление да зачита свободата на медиите.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР