Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ носят историческа

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че САЩ носят историческа
Коментари Харесай

Ердоган: САЩ носят историческа отговорност за прекратяване на огъня в Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Съединени американски щати носят " историческа отговорност " да обезпечат преустановяване на огъня сред Израел и " Хамас ", като предизвести за " отрицателните районни и световни последствия " от спора.

Турският водач беседва по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в първия им диалог от 7 октомври, когато невиждано нахлуване против Израел от страна на палестинската войнствена формация " Хамас " докара до траялата повече от два месеца война.

С цел да отстрани " Хамас ", Израел стартира военна атака в Газа, вследствие на която са починали над 18 700 души, най-вече дами и деца, по данни на здравното министерство на ръководената от " Хамас " територия.

" Президентът Ердоган съобщи, че усилването и удължаването на израелските офанзиви може да има отрицателни районни и световни последствия ", се споделя в изказване на турското президентство след телефонния диалог, представено от Агенция Франс Прес.

" Оттеглянето на безусловната поддръжка на Съединените щати за Израел може да подсигурява бързо преустановяване на огъня " , се добавя в него.

Ердоган е един от най-яростните критици в мюсюлманския свят на военната тактичност на Израел в Газа.  Той е наричал израелския водач Нетаняху " касапинът на Газа " и е заклеймявал Израел като " страна на терора ".

По време на телефонния диалог Ердоган съобщи, че " Съединените щати носят историческа отговорност за обезпечаване на непрекъснато преустановяване на огъня в района допустимо най-скоро " .

Президентът Байдън твърдо поддържаше Израел, само че на 12 декември насочи най-силната си рецензия до момента, като предизвести, че Израел рискува да загуби световната поддръжка поради " безразборните бомбардировки ".

От Белия дом обявиха, че Вашингтон желае войната да завърши " допустимо най-скоро ", откакто министърът на защитата на Израел съобщи пред почитан американски чиновник, че тя ще продължи още няколко месеца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР