Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри в петък най-дългия висящ

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри в петък най-дългия висящ
Коментари Харесай

Ердоган откри най-дългия висящ мост в света

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри в петък най-дългия провесен мост в света, който свързва европейския и азиатския бряг над турския пролив Дарданели. Мостът " Чанккале 1915 " е един от серията огромни инфраструктурни планове, които Ердоган трансформира в приоритет по време на двадесетгодишното си ръководство, съобщи Ройтерс.

Официалната гала съпътства отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската армия над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата международна война в борбата при Чанаккале (Галиполи).

Мостът над Дарданелите ще обезпечи шосейна връзка сред Лапсеки и Гелиболу на двата бряга, обезпечавана до момента посредством фериботи. Пътуването с тях лишава 30 минути, само че постоянно автобусите им са анулирани поради бурно време, а по време на празници се постанова дълготрайно очакване на курсовете.

Разстоянието по моста ще се взема за шест минути. Таксата за прекосяване на коли през него ще бъде 200 лири (25 лева), само че в първата седмица след откриването на оборудването това ще е гратис.

" Чанаккале 1915 " е един от най-големите транспортни планове в историята на Турция, чиято реализация стартира тъкмо преди пет години - на 18 март 2017 година

Ердоган съобщи на церемонията, че Турция през днешния ден открива най-дългия провесен мост в света с най-голямо разстояние сред двете отвесни опори, изпреварвайки Япония, която до момента е държала шампионата в това отношение.

" Инвестицията от 2.5 милиарда евро в моста ще способства на страната ни годишна облага от 415 млн. евро, изразена в спестено време, гориво и въглеродни излъчвания ", сподели турският президент.

Приносът на плана в стопанската система ще е 5.3 милиарда евро, ще обезпечи работа за 118 хиляди души и народен приход за 2.4 милиарда евро.

Техническите особености на моста носят избран смисъл. Ердоган сподели, че височината на опорните колони е 318 метра, което отразява датата 18 март, а дистанцията сред двете опорни елементи на моста е 2023 метра, което символизира 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на републиката. Общата дължина на моста е 4,6 километра дружно с виадуктите към него.

Ердоган напомни, че мостът е издигнат посредством модела на партньорство сред държавния и частния бранш и уточни, че Турция се подрежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по използване на този бизнес модел.

По време на церемонията по разкриване на моста турският президент съобщи, че сходни планове ще продължат да носят изгоди на страната в продължение на доста години.

" Тези планове имат огромно значение за излизането на нашата страна напред в вложенията, работната мощ и износа ", акцентира той.

Това е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг на Турция, след другите три, издигнати в Истанбул, и първи над Дарданелите.

Президентът заяви, че наред с новия мост, се открива и 101-километровата автомагистрала Малкара-Чанаккале, която е част от огромен транспортен план, който ще свърже Истанбул с Текирдаг през Чанаккале с Балъкесир. Така ще се сътвори верига от автомагистрали към Мраморно море – район, в който живее близо една трета от популацията на Турция и където са ситуирани голям брой индустриални и търговски центрове.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР