Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще потърси отговорност

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще потърси отговорност
Коментари Харесай

Ердоган обеща да потърси отговорност от виновните за жертвите от земетресенията в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание, че ще потърси отговорност от отговорните за гибелта на над 41 000 души при опустошителните трусове, които удариха южната част на страната преди повече от две седмици, предадоха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

" Наш дълг е да потърсим отговорност от отговорните пред закона ", сподели Ердоган по време на посещаване в южния окръг Османийе.

Президентът прикани да не се обръща внимание на " тези, които са враждебно настроени към Турция, и употребяват земетресението като претекст ".

" Както не оставихме народа си гладен и изложен на риск при предходни бедствия, по този начин нашата страна застава до народа си и в този момент. Ако има такива, които са показали немарливост, позволили са пропуск или предумисъл при загубата на човешки живот, наше обвързване е да им потърсим отговорност пред закона ", съобщи той, представен от турската частна телевизия НТВ.

" Няма да проявим благосклонност към никого ", безапелационен бе президентът в изявлението си в спешния център в Османийе, един от тежко засегнатите при земетресенията региони.

Властите са задържали или арестували до момента десетки хора - от строителни бизнесмени до инженери, които са работили по построяването на срутените здания. Провеждат се следствия по обвинявания, че строителите са употребявали материали, които не са устойчиви на трусове.

" Само в Османийе загубихме 1000 души, а други 2606 жители бяха ранени. Това е най-голямото земетресение, което сме преживявали. Като страна и нация се опитваме да излекуваме раните си и да се вкопчим още веднъж в живота. Мобилизирахме всичките си запаси за нашите градове (засегнати от земетресенията) ", изясни той.

Президентът означи, че към този момент се подхващат стъпки за създаване на непрекъснати жилища за засегнатите от земетресенията и " с Божията помощ " всички жители, които са изгубили домовете си, ще бъдат настанени в новите си домове до една година, оповестява електронното издание " Дейли сабах ". По думите му възобновяване ще обхване освен градовете, само че и селата, където също ще бъдат издигнати домове за хората, останали без покрив.

Ердоган означи, че земетресенията са посочили нуждата от " градска промяна " - упорит държавен план за замяна на остарелите здания, които не могат да устоят на мощни трусове.

" Градската промяна е наложителна ", сподели той, призовавайки хората да одобрят този план. Президентът акцентира, че никоя от жилищните здания, издигнати от Административното ръководство за жилищно строителство (ТОКИ), не се е срутила при земетресенията на 6 февруари.

По-рано президентът съобщи, че Турция ще стартира бързо възобновяване на окръзите, наранени от това, което той назова " бедствието на века ", евентуално при започване на март, и даде обещание да възвърне хиляди къщи за разселените хора в границите на една година. Дотогава в сглобяеми жилища ще бъдат настанявани бездомни локални поданици, които избират да останат в родните си градове. Голям брой хора към този момент са напуснали засегнатите от бедствието окръзи, като са се подслонили при свои родственици в други градове, отседнали са в хотели, предлагащи гратис настаняване, или на други места.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР