Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за
Коментари Харесай

Хафизе Еркан от фалиралата First Republic – първата жена начело на централната банка на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов шеф на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу. Името ѝ в последно време се свързва с банкрутиралата по-рано тази година районна американска банка First Republic Bank, само че по-важното, върху, което подчертават анализаторите, е, че изборът ѝ може да значи връщане към по-традиционна парична политика.

43-годишната Еркан става петият шеф на централната банка за последните четири години.

С кариерата си в Ню Йорк тя си завоюва репутацията на „ твърда, интелигентна и ефикасна “, сподели Катрин Уайлд, основен изпълнителен шеф на организацията с нестопанска цел Partnership for New York City, където Еркан в миналото е била шеф. „ Тя сигурно не е човек, който може да бъде повлиян. “

Тя ще размени на поста покорния на Ердоган Сахап Кавджъоглу, който нито един път не се отклони от неортодоксалната политика на Ердоган за понижаване на лихвите от 2021 година насам – макар скока на инфлацията до 24-годишен връх от над 85% предходната година.

Запознати настояват, че Еркан е била измежду „ дребното претенденти “ за правоприемник на сегашния началник на банката. След като името ѝ стартира да се спряга твърдоглав, то в последна сметка бе публично оповестено с декрет в Държавен вестник. С това приключва преобразяването на висшия стопански екип на Ердоган, който към този момент назначи уважавания Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Еркан, която е някогашен банков управител в Съединени американски щати, е първата жена отпред на паричния орган на Турция. Преди това тя е работила в Goldman Sachs Group Inc. и основаната в Сан Франциско First Republic Bank (б.р. – банкрутът на районната банка се случи през май, повече от година откакто Еркан се отдръпна от поста на ко-изпълнителен директор; това е най-голямата американска банка, банкрутирала след 2008 година насам).

Оглавяването на турската централна банка от Еркан бе възприето от пазарите като знак за допустимо нормализиране на паричната политика на Турция след години на свръхниски разноски по заемите. Според Ник Стадтмилър, началник на продуктовия отдел в Medley Global Advisors, триумфът ѝ ще зависи и от това какъв брой огромна автономност ще има тя.

„ Назначаването на Еркан се надяваме да означи усъвършенстване спрямо политиката на нейния предходник “, сподели той, представен от Bloomberg. „ Оставащият въпрос е дали Ердоган ще разреши на централната банка да увеличи лихвите задоволително, с цел да понижи инфлацията. “

Кой е новият шеф на централната банка на Турция?
Еркан е приключила университета „ Богазичи “ в Турция със компетентност „ Индустриално инженерство “ и има докторска степен от Принстънския университет по финансово инженерство и приложна математикаПрекарва съвсем осем години във First Republic на длъжности, които включват и президент и основен капиталов директорТурски публични лица, в това число Шимшек, започнаха да изследват опциите на Еркан за поста в централната банка малко след изборите на 28 май
Според източниците на медията Еркан е един от „ дребното претенденти “ за правоприемник на сегашния началник на банката.

Политиките на Ердоган

Турската централна банка е в центъра на тактиката за напредък непременно, която Ердоган преследва от 2018 година насам. Той обаче настойчиво твърди, че по-ниските лихвени проценти забавят инфлацията – разбиране, което опонира на обичайните стопански теории.

Преди да назначи Кавчоглу за гуверньор през март 2021 година, Ердоган в профил тримата му прародители поради прекомерно огромно стягане на паричната политика.

Кавчоглу в никакъв случай не се отклони от насоките на президента. Въпреки че растежът на цените доближи своя връх от 86% през предходната година, централната банка под негово управление реализира нулево нарастване на лихвените проценти, а вместо това понижи референтната стойност до 8,5% от 19%. Това сложи началото на исторически валутен срив в края на 2021 година

Според обособен президентски декрет, оповестен в петък, Кавчоглу е назначен за нов началник на турския банков регулатор.

Ердоган бе избран отново през май с обещания за по-нататъшно понижаване на лихвените проценти, преди да съобщи контрола върху стопанската система на Шимшек, който незабавно алармира, че Турция няма различен избор, с изключение на да трансформира в собствен приоритет „ битката с инфлацията на рационална основа “.

Следващото съвещание за установяване на лихвените проценти, планувано за 22 юни, ще покаже дали Ердоган ще се съгласи с по-строгата политика през новия си мандат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР