Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе със специален призив за

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе със специален призив за
Коментари Харесай

Сривът на турската лира удари и европейските пазари, Ердоган зове за спокойствие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излезе със специфичен апел за успокоение на фона на срутва на турската лира и изиска от турците да обменят задграничната си валута в локална, съобщи Асошиейтед прес.

Лирата загуби към 10 % от цената си през днешния ден, падайки до ново рекордно ниско ниво в подтекста на безпокойствата на вложителите за нетрадиционните инокомически политики на Ердоган и глобите на Съединени американски щати.

" Обменете еврото, доларите и златото, които държите под дюшека, в лири в нашите банки. Това е вътрешна и национална битка ", съобщи Ердоган в послание към своите симпатизанти.

Обвинявайки, както наподобява, чужденци, че се пробват да навредят на Турция, турският президент заплаши: " Това ще бъде отговорът на моя народ против тези, които водят икономическа война срещу нас ". С изявлението на Ердоган лирата загуби още от цената си, отбелязва АП.

Валутният потрес в Турция раздруса и европейските пазари. Акциите на банки от Еврозоната мощно поевтиняха поради опасения за възможното влияние от срутва на турската лира, която доближи нов рекорден най-малко по отношение на $, съобщи Ройтерс.

Засилващите се несъгласия със Съединени американски щати и контрола на турския президент Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика при новия президентски режим способстваха турската лира да загуби над 35 % от цената си тази година. Това е мотив за мощни паники измежду турските банки, защото една трета от заемите им са в задгранични валути.

Засиленото пласиране на банкови акции бе ускорено от информация на в. " Файненшъл таймс ", че Европейската централа банка (ЕЦБ) има все по-големи опасения за някои европейски кредитори, най-много испанската Бе Бе Ве А (BBVA), италианската УниКредит (UniCredit) и френската Бе Ен Пе Париба (BNP Pariba), защото те са измежду банките в еврозоната с най-голяма активност в Турция.

ЕЦБ отхвърли коментар.

Акциите на Бе Бе Ве А в днешната търговия се намалиха с 3,5 на 100, на УниКредит - с 3,1 на 100, а на Бе Ен Пе - с 3,7 на 100. Общият показател на банките във валутния съюз се намали с 2,7 на 100.

Бе Бе Ве А също отхвърли коментар. От Турция идват 373 млн. евро от чистата разпределяема облага на банката за първото полугодие, 14 % от общата облага на групата. Това сочи, че Бе Бе Ве А евентуално е най-уязвимата банката към пазарните разтърсвания в страната.
УниКредит, чието турско поделение, Япъ креди (Yapi Kredi) американската Голдман Сакс (Goldman Sachs) прави оценка като най-уязвимо от позиция на финансовото ниво, омаловажи експозициите си при последното показване на резултатите. Банката уточни, че Турция е източник на под 2 на 100 от приходите й и поевтиняване на турската лира с 10 на 100 ще засегне капитала, който би трябвало да бъде заделен като буфер против финансови шокове, с едвам към 2 базисни пункта. Доклад на Креди Сюис обаче показва, че Турция остава риск за най-голямата италианска банка по размер на активите, защото обезценяването на лирата може да засегне главния й капитал.

Данни от Банката за интернационалните разплащания (BIS) сочат, че банковите експозиции към Турция се равняват на към 82 милиарда д. в тази ситуация на Испания и 17 милиарда евро за Италия. Това са относително дребни стойности, поради че комбинираните общи активи на банките от еврозоната възлизат на над 20 трлн. евро.

Голяма част от тези експозиции са турски лири в балансите на локалните подразделения, което указва, че рискът за банките майки е даже още по-малък.

Макар сривът на турската лира да може да окаже напън върху националната стопанска система, въздействието му върху банките от еврозоната като цяло се прави оценка като непретенциозно, съгласно икономисти.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР