Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор
Коментари Харесай

Ердоган посъветвал Путин да прекрати войната в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел през днешния ден телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин, в който го призовал да приключи войната против Украйна допустимо най-скоро, както и да позволи казуса с кюрдите в Сирия, заяви Би Би Си.

По време на диалога са били разисквани турско-руските връзки, изключително в региона на енергетиката, както и районни въпроси, в това число зърнения кулоар и битката с тероризма, заяви пресслужбата на Кремъл.

Руски осведомителни организации настояват, че Путин е декларирал, че Русия изисква унищожаване на пречките пред доставките на съветски селскостопански артикули и торове за нуждаещите се страни.

Според Анадолската организация Ердоган е изтъкнал, че със взаимни старания към този момент са доставени над 13 милиона тона зърно на нуждаещите се. Той споделил, че към този момент може да се стартира работа по износа на други хранителни артикули и последователно на други артикули в границите на зърнения кулоар.

" По време на диалога президентът Ердоган изрази откровеното си предпочитание руско-украинската война да бъде прекъсната допустимо най-скоро ", цитира Ройтерс пресслужбата на турския водач.

Наред с други неща, Ердоган споделил на Путин, че както е записано в съглашението от Сочи през 2019 година " изрично би трябвало да почисти " турско-сирийската граница на дълбочина от най-малко 30 км от подразделения на неразрешената в страната Кюрдска работническа партия.

Според AFP Ердоган упреква Русия, която е основен участник в сирийския спор, че не съблюдава съглашението.

В прессъобщение на Кремъл се споделя, че министерствата на защитата и на външните работи на двете страни " ще продължат да поддържат тесни контакти по този въпрос ".

Твърди се, че Путин и Ердоган са разискали и основаването на районен газов хъб в Турция след неотдавнашното посещаване в страната на ръководителя на " Газпром " Алексей Милер, който също се срещна с турския водач.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР