Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба днес пред

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал жалба днес пред
Коментари Харесай

Ердоган с жалба за обида срещу френското сп. Поан

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал тъжба през днешния ден пред турското правораздаване против шефа на френския седмичник " Поан ", който на корицата на последния си брой го дефинира като " разрушител " на кюрдите в Сирия, оповестяват Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

Адвокатът на Ердоган Хюсеин Айдън е внесъл тъжба в основната прокуратура в Анкара за " засегнатост на президента ", заяви Анадолската организация.

Жалбата, в която се осъжда посягане против " достойнството и достолепието " на турския президент, е ориентирана против шефа на списанието Етиен Жернел, както и против основния редактор на интернационалната графа Ромен Губер.

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври провокира възмущението на турското държавно управление. На нея Ердоган е упрекнат в " етническо пречистване " против кюрдите в Сирия в границите на турската военна интервенция в Североизточна Сирия, подхваната на 9 октомври.

Вчера турският президентски представител Ибрахим Калън упрекна в Туитър " Франция, която е колонизирала голям брой африкански страни /.../, която е избила хиляди хора и е практикувала търговия с плебеи ".

Турция постоянно подлага на критика западни страни и медии за това, че показват интервенцията й в Сирия като " война против кюрдите ".
Анкара акцентира, че нейната интервенция, която е прекъсната от предходната седмица, е ориентирана само против кюрската милиция Сили за отбрана на народа /СЗН/, която Турция преглежда като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Силите за отбрана на народа са подкрепяни от Запада, който вижда в тях съдружник в битката против " Ислямска страна ".

Това не е първият случай, когато корицата на сп. " Поан " провокира гнева турските ръководители, отбелязва Агенция Франс Прес. Миналата година седмичникът бе определил Ердоган като " деспот ", което породи голям брой митинги в Анкара.

Турция е постоянно упреквана от неправителствени организации, че нарушава свободата на медиите и свободата на словото. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР