Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че прекъсва контактите

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че прекъсва контактите
Коментари Харесай

Ердоган отписа Нетаняху, изтегли за консултации посланика си в Израел

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че прекъсва контактите си с израелския министър председател Бенямин Нетаняху заради дейностите на Израел в Газа. " Нетаняху към този момент не е човек, с който можем да приказваме. Ние го отписахме ", цитираха турските медии думите на Ердоган.

Забележките на Ердоган пристигнаха седмица откакто Израел съобщи, че " преоценява " връзките си с Анкара поради все по-разгорещената изразителност на Турция към войната на Израел против Хамас. По-рано Израел изтегли всички дипломати от Турция и други страни от района като защитна мярка за сигурност, откакто в цялата страна избухнаха митинги в поддръжка на палестинците. По-късно Израел сподели, че ходът има за цел да бъдат оценени още веднъж двустранните връзки..

Израелските сили обкръжиха най-големия град в Газа, пробвайки се да смажат Хамас като отмъщението му за нападенията на 7 октомври в Израел, при които съгласно публични лица бяха убити към 1400 души, най-вече цивилни, и към 240 души бяха взети за заложници. Министерството на здравеопазването в Газа, което се ръководи от Хамас, споделя, че над 9400 поданици на Газа, най-вече дами и деца, са били убити от този момент на израелските удари и засилващата се сухопътна интервенция.

Ердоган сподели още, че Турция няма да скъса дипломатическите връзки с Израел.

„ Пълното спиране на връзките не е допустимо, изключително в интернационалната дипломация “, сподели Ердоган. Той сподели, че шефът на разследващата организация Ибрахим Калин е отпред на напъните на Турция да посредничи за преустановяване на войната. " Ибрахим Калин беседва с израелската страна. Разбира се, той също договаря с Палестина и Хамас ", сподели Ердоган. Но той сподели, че Нетаняху носи главната отговорност за насилието и е " изгубил поддръжката на личните си жители ". „ Това, което той би трябвало да направи, е да направи крачка обратно и да спре това “, сподели Ердоган, представен от БГНЕС.
По-късно стана ясно, че Турция е отзовала посланика си в Израел за съвещания заради филантропичната рецесия и продължаващите израелски офанзиви в Газа, заяви в Анкара външното министерство.

Турският президент Тайип Ердоган сподели през вчерашния ден, че Газа би трябвало да бъде част от самостоятелна, суверенна палестинска страна, откакто войната сред Израел и Хамас завърши, и Анкара няма да поддържа каквито и да е проекти за " последователно изтриване на палестинците " от историята.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР