Турският президент Реджеп Ердоган и френският му колега Еманюел Макрон

...
Турският президент Реджеп Ердоган и френският му колега Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Турция и Франция с план срещу кюрдския референдум


Турският президент Реджеп Ердоган и френският му сътрудник Еманюел Макрон приготвят взаимна самодейност в отговор на референдума за самостоятелност в Иракски Кюрдистан. Това съобщи "Хабер Тюрк", базирайки се на дипломатически източници.

Според изданието, в коридорите на срещата на върха на Организация на обединените нации в Ню Йюрк, Ердоган ще разиска в детайли с Макрон този въпрос и ще му предложи проект за деяние от три стъпки. Конкретното наличие на проекта ще бъде дефинирано на 22 септември по време на съвещанието на Съвета за национална сигурност на Турция.

Като за начало Ердоган подканя Париж за взаимна тъжба до Ербил против плебисцита на 25 септември. Ако вотът въпреки всичко се организира, Анкара евентуално ще вкара наказания против самостоятелната област.

Иракски Кюрдистан е неофициалното име на Кюрдския самостоятелен район, който има статут на автономност в Ирак, залегнал в конституцията на страната. Миналата седмица Народното събрание на района утвърди проекти за осъществяване на плебисцит за самостоятелност през този месец. Багдад се опълчва на това и дефинира решението на кюрдските управляващи като нелегално. Иракският министър председател Хайдер ал Абади не изключва военна намеса, в случай че плануваният референдум докара до ескалация на насилието. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР