Турският президент остро осъди днес студентските протести в Босфорския университет

...
Турският президент остро осъди днес студентските протести в Босфорския университет
Коментари Харесай

Ердоган: Терористи стоят зад протестите в университета в Истанбул

Турският президент остро осъди през днешния ден студентските митинги в Босфорския университет в Истанбул, определяйки ги като работа на " терористи ", съобщи ДПА.
" Студентите не са част от това. Има терористи, които са в това, сподели Ердоган пред кореспонденти в Истанбул. Протести избухнаха в Босфорския университет в Истанбул в понеделеник, откакто Ердоган назначи Мелих Булу за нов ректор на влиятелния университет. Назначаването на Булу - лице отвън университета, което през 2015 година бе претендент за народен представител от Партията на справедливостта и развиването на Ердоган, провокира отвращение. Студенти и преподаватели отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната совбода в Босфорския университет – един от най-старите и положителни университети в страната. Те упорстват за правото да избират собствен ректор. Ердоган съобщи, че назначението на Булу е в сходство със закона. Той изключи опция за промяна на Булу или за разрешаване на нов избор от университета, написа.
 Ердоган: Никой не ни принуждава да вършим промени Ердоган: Никой не ни принуждава да вършим промени
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че провеждането на структурни промени ще помогне на страната да излезе от рецесията. 20...
Общо 45 души са били арестувани, като 21 са били предадени на съда за хипотетични връзки с тероризма, заяви Анадолската организация. Заподозрените 21 лица са били освободени под гаранция през днешния ден, заяви по телефона за ДПА юрист Чаган Язъджъ. Засега не са известни правосъдните обвинявания против обвинените. Студентски групи, в това число и от други университети, дадоха обещание тази седмица в обществените медии, че ще продължат митингите. Отделно през днешния ден са били арестувани 30 души в Анкара по време на митинг в взаимност със студентите от Босфорския университет, заяви Анадалската организация, като уточни като причина за задържането опозиция против полицейски чиновници.
Критици упрекват президента, че употребява опита за прелом от 2016 година като предлог, с цел да задуши инакомислието. Университетите бяха лишени от правото да избират своя ректор, до момента в който стотици преподаватели бяха или задържани, или отстранени от работа по обвинявания в тероризъм след опита за прелом. Ердоган има единствен пълномощието да назначава ректори в държавните университети от 2018 година насам, когато Турция мина към президентска система на ръководство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР