Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк съобщи, че

...
Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк съобщи, че
Коментари Харесай

Турска иновативна ваксина включена в списъка на СЗО на кандидат ваксини

Турският министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк заяви, че турска евентуална ваксина против COVID-19, основана на новаторски способ с вирусоподобни частици, е била включена в листата на кандидат-ваксини на Световната здравна организация /СЗО/, съобщи Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

Варанк посочи в известие в Туитър, че това е четвърта в света кандидат-ваксина от този вид, която е минала на стадий тествания върху хора. Клиничните тествания на имунизацията във Фаза 1 са почнали на 27 март, а на 30 март тя е включена в листата на претендент ваксини на СЗО.

Ваксината е създадена от съпрузите проф. Майда Гюрсел от Близкоизточния механически университет и Ихсан Гюрсел от университета Билкент.

Турция стартира от началото на пандемията научна акция за създаване на планове за ваксини и медикаменти против COVID-19, като бе основана специфична платформа, подкрепена от Турския съвет за научни и механически проучвания /ТЮБИТАК/.

Платформата включва 17 плана, като осем от тях са за ваксини, а девет - за медикаменти. Кандидат имунизацията на учените Майда Гюрсел и Ихсан Гюрсел е единствената ваксина, основана на вирусоподобни частици, измежду плановете в платформата.

Министър Варанк е показал още в известие, че методът, употребен при имунизациите, основани на вирусоподобни частици, е новаторски и тези ваксини са с висок капацитет за успеваемост. Министърът посети през януари индустриалния комплекс за биотехнологични медикаменти на фармацевтичната компанията Нобел в Гебзе, окръг Коджаели в Северозападна Турция, с цел да наблюдава на място работата по имунизацията на Майда Гюрсел и Ихсан Гюрсел.

Варанк уточни, че в случай че имунизацията премине сполучливо етапите на тествания, комплексът има потенциал за произвеждане на 50 милиона дози от препарата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР