Турският гастарбайтер Фарук Бекташ успя да се укрие от властите

...
Турският гастарбайтер Фарук Бекташ успя да се укрие от властите
Коментари Харесай

България и Германия не успяха да открият турчина беглец, убил съпрузи с мотор край Драгоман

Турският гастарбайтер Фарук Бекташ съумя да се укрие от управляващите и в България, и в Германия, които го издирваха за породена гибел на пътя на семейство мотоциклетисти край Драгоман, заяви.

Наскоро Върховният касационен съд (ВКС) осъди дефинитивно Бекташ на 9 години затвор, както и да заплати 300 000 лв. на околните на починалото семейство, само че от решението на съда излиза наяве, че наказаният нито ще изтърпи наказването, нито ще изплати компенсацията, защото опитите да бъде открит са останали несполучливи и наподобява към този момент са прекратени.

 Върховен касационен съд анулира присъдата на турчина, умъртвил съпрузи край Драгоман Виж още

Делото против Бекташ се гледа задочно, защото той избяга, откакто му беше натрапен домакински арест.

Трагичният случай със семейство Бойко и Таня Бойкови стана на 22 юли 2016 година Бекташ и брачната половинка му пътували от Германия за Турция с колата си. При естествена видимост и суха настилка, той решил да изпревари движещите се пред него два автомобила в неразрешена зона. Така навлязъл в насрещното платно със 135 км/ч, където по това време се движели семейство Бойкови с мотора си със скорост не по-висока от 50 км/ч. Последвал преден удар, при който двамата съпрузи умряли. 51-годишната Таня и 54-годишният Бойко пътували за Австрия на посетители на сина си Владимир.

Случаят нашумя точно около бягството на Бекташ и последвалите сериозни и обидни мнения по адрес на арбитър Недялка Николова от Софийския областен съд, която му наложи домакински арест. Тогава тя се стимулира с това, че закононарушението е осъществено по несъобразителност, няма заплаха Бекташ да наруши закон, в случай че не е в ареста, и няма заплаха да се укрие, тъй като беше показал документ за нает апартамент в кв. " Враждебна ". След това Софийският апелативен съд анулира домашния арест и наложи задържане на Бекташ, само че той към този момент беше избягал.

Първоначално той беше наказан на 10 години затвор, само че Върховен касационен съд върна един път делото за ново разглеждане, след което Софийският апелативен съд (САС) понижи наказването му с една година.

От решението на САС още стана ясно, че няма никакви изгледи Бекташ да бъде открит и върнат в България, с цел да изтърпи наложеното му наказване. България го търси с европейска заповед за арест, само че в началото даже управляващите в Германия, където той живее, отказали да спомагат.

След това изпратили информация, че не могат да го открият, а той живеел на еднакъв адрес от 1982 година и няма никакви данни да има адрес и в Турция, на който вероятно да бъде издирван и свикан. Нещо повече, съдът е установил, че въпреки да е роден в Турция, Бекташ няма никаква връзка с тази страна. Без резултат са останали опитите да бъде открит при издирването в България.

 Съдии опазиха колежката си, пуснала Фарук Бекташ Виж още

Делото стигна до Върховен касационен съд единствено по жалбата на служебния бранител на Бекташ, който е желал още по-леко наказване и упорствал да се направи опит да бъде свикан в Турция. Върховните съдии Галина Тонева (председател), Спас Иванчев (докладчик) и Валя Рушанова показват, че САС е направил опит за приканване и е изложил ясни претекстове, за какво това е невероятно. За желаното по-леко наказване пък Върховен касационен съд показва, че то е оптимално снизходително, като е взето поради необремененото минало на Бекташ преди случая, както и уседналостта му и грижите за семейство.

" Разбира се, тези причини губят част от своята значителност заради напускането на мястото, по отношение на което се означават обществената вградимост, трудова претовареност и полагана грижа за фамилията, в незнайна даже за немската правосъдна система и неустановима от последната посока. Така или другояче, поради неналичието на касационно интервениране от оправомощените от процесуалния закон противни страни - държавно и частно обвиняване, наказателноправното състояние не може да бъде усложнено, заради което касационната инстанция ще се задоволи единствено с горната констатация. Това събитие обаче влиза в несъгласие със защитната обосновка за незаслужено наложено наказване. Касационният съд по тези аргументи смята, че наказването е снизходително несъмнено и няма повече място за в допълнение понижаване на наложеното наказване ", се споделя в окончателното решение на Върховен касационен съд.

В него висшите съдии допълват, че закононарушението е с прекомерно тежки последствия, тъй като с него е разрушена " скъпа за обществото обществена клетка, каквато е фамилията на изгубилите живота си съпрузи мотоциклетисти ", като това е осъществено с фрапантно нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР