Турските власти прекратиха сделка за закупуване на учебни хеликоптери за

...
Турските власти прекратиха сделка за закупуване на учебни хеликоптери за
Коментари Харесай

Турция прекрати сделка за покупка на хеликоптери от Италия заради дипломатическия скандал

Турските управляващи прекратиха договорка за закупуване на образователни хеликоптери за техните Военновъздушни сили от италианския военно-промишлен консорциум „ Леонардо “. Както вестник La Repubblica написа, съответният контракт на стойност 70 милиона евро е трябвало да бъде подписан в понеделник, само че турската страна е оповестила прибързано отсрочване на фона на изказванията на италианския министър председател Марио Драги за турския президент Реджеп Тайип Ердоган от последната седмица, предава TACC.

Според вестника цялата договорка, вследствие на която машините AW169 е трябвало да заменят старите Agusta-Bell 206, може да докара до загуба за италианската страна в размер на 150 млн. евро. La Repubblica твърди, че други обсъждани стопански контракти, в това число в енергийния бранш, също са били застрашени.... Според изданието по този метод Анкара се пробва да окаже напън върху Рим, с цел да получи публично опрощение.

По време на конференция в четвъртък Драги разкритикува турския президент за случая с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и в този подтекст го назова " деспот ". Това незабавно бе последвано от извикване на италианския дипломат в Анкара. Няколко турски министри осъдиха изказванията на Драги. По-специално, съгласно италианските медии, турският министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк уточни, че „ Италия, където е роден фашизмът, не може да дава уроци по народна власт “.

Обемът на търговията сред Италия и Турция преди пандемията доближи 17 милиарда евро. В Турция работят съвсем 1500 хиляди италиански компании.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР