Турски съд вчера остави зад решетките шестима заподозрени, за които

...
Турски съд вчера остави зад решетките шестима заподозрени, за които
Коментари Харесай

Турция изпраща на съд шестима, свързани с криптоизмами

Турски съд през вчерашния ден остави зад решетките шестима обвинени, за които се допуска, че имат директно присъединяване в абсурда със затворената криптоборса Тодекс.

Най-малко 83 души бяха арестувани през последната седмица, защото потребителите на платформата обявиха, че компанията ги е измамила и е блокирала достъпа до сметки на близо 400 хиляди души, както и тегленето на пари.

По искане на Турция основния изпълнителен шеф и създател на Тодекс, Фарук Фатих Озер, бе разгласен за търсене от Интерпол. Той отлетя за Албания, малко преди да стане ясно, че компанията му е изпаднала в несъстоятелност.

Измежду шестимата публично задържани и изпратени на съд, са брат и сестра на Озер, както и старши чиновници на компанията, сподели говорителката на прокуратурата в Истанбул, за Ройтерс.

Повечето от арестуваните през последната седмица са освободени. Други, в това число седем души в четвъртък, бяха пуснати с ограничения за правосъден надзор.

Платформата Тодекс, която се занимаваше с ежедневна търговия с криптовалути на стойност стотици милиони долари, съобщи на уеб страницата си предходната седмица, че ще бъде затворена за четири до пет дни заради развой на продажба.

Вътрешният министър Сюлейман Сьойлю съобщи, че тази седмица Турция е изпратила специфични елементи в четири страни, с цел да търсят Озер, в това число и в Албания.

" Когато бъде хванат, притежателят на криптокомпанията неотложно ще бъде екстрадиран в Турция, тъй като имаме сходни съглашения с множеството страни по света. ", сподели вътрешния министър в телевизионно изявление за телевизионния канал NTV.

Потребители и известия в медиите настояват, че Озер евентуално е избягал с 2 милиарда $, само че Сьойлую съобщи, че портфолиото на компанията възлиза на 108 милиона $.

Отделно през седмицата управляващите задържаха други четирима души в очакване на развой, като част от следствие на друга по-малка платформа за търговия с криптовалути Vebitcoin, която също банкрутира.

Забраната за потребление на криптоактиви за заплащания в Турция, оповестена по-рано този месец, влиза в действие от през днешния ден. Турската централна банка уточни, като аргументи за възбраната, че са вероятни непоправими вреди и опасности от транзакции с криптовалути. Това е първа стъпка от регламентирането в страната на крипто интервенциите.

Скоро се чакат да бъдат въведени и по-крупни законови ограничения, с цел да бъдат предотвратени рискови криптоспекулации, като тези, станали причина за банкрута на двете тържища от тази седмица, при които пострадаха близо половин милион консуматори.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР