Турски кинорежисьор беше осъден на затвор за членство в терористична

...
Турски кинорежисьор беше осъден на затвор за членство в терористична
Коментари Харесай

Турция хвърли в затвора режисьор заради филм, в който Ердоган е екзекутиран

Турски кинорежисьор беше наказан на затвор за участие в терористична формация поради основаването на филм, в който турският президент Реджеп Тайир Ердоган е показан с оръжие, ориентирано към главата му , до момента в който членовете на неговото семейство лежат мъртви към него, оповестява " Ройтерс ".

Али Авчи е бил задържан през предходната година след публикуването на филмовия откъс за кино лентата му " Пробуждане ", който е основан на несполучливия боен прелом през 2016 година, в който бяха убити повече от 250 души.

Трейлърът провокира публичен яд поради подиуми, показващи фамилията на Ердоган, в това число неговия шурей - финансовия министър Берат Албайрак, убити, а боен офицер е насочил револвер в тил на главата на президента, до момента в който той се моли.

Съдът в Истанбул е осъдил Авчи на 6 години и три месеца затвор поради това, че бил член на мрежата на живеещия в Съединени американски щати ислямски просветител Фетхуллах Гюлен, която турските управляващи афишират за терористична организация. Гюлен отхвърля обвиняванията на Турция, че е дирижирал опита за прелом.

Според съда Авчи бил направил " операция на публичното усещане в сходство с главните цели на терористичната организация " посредством кино лентата си.

Авчи отхвърли обвиняванията и означи, че самият Ердоган неведнъж е заявявал, че е бил задачата на несполучливия пуч, който включваше въздушни удари по президентския замък в Анкара, макар че Ердоган отсъстваше по това време.

" Ако се пробвах да върша терористична агитация, щях да покажа Ердоган да прави проекти да избяга, вместо да се моли ", акцентира режисьорът пред съда.

Повече от 50 хиляди души бяха хвърлени в пандиза, очаквайки правосъдни процеси, а 150 хиляди държавни чиновници, в това число учители, съдии и военнослужещи бяха уволнени или отстранени от работа след опита за прелом.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР