Турската централна банка повиши основния си лихвен процент от 17,5%

...
Турската централна банка повиши основния си лихвен процент от 17,5%
Коментари Харесай

Турция продължава политиката си на борба с инфлацията

Турската централна банка увеличи главния си лихвен % от 17,5% на 25%, изпълнявайки обещанието си за стягане, заяви „ Хюриет “.


Банката увеличи главния лихвен % за трети следващ месец, откакто през юни за неин шеф беше назначена Хафизе Гайе Еркан.

Повечето икономисти чакаха банката да увеличи лихвения % с 250 базисни пункта (б.п.) до 20%.

" Комитетът реши да продължи процеса на стягане на паричната политика за определяне на курс за битка с инфлацията допустимо най-скоро и управление на утежняването на ценовото държание ", се споделя в изказване, оповестено след съвещанието на Комитета по парична политика.

Комитетът се събра с новоназначените си трима членове: Джевдет Акчай, Фатих Карахан и Хатидже Карахан. С този ход банката усили главния лихвен % с големите 1650 б.п. от юни насам.

" Затягането на паричната политика ще продължи да се ускорява, доколкото е належащо, навреме и последователно, до момента в който се реализира доста усъвършенстване на инфлационните вероятности ", се добавя в изказването.

Банката още веднъж акцентира, че за да увеличи функционалността на пазарните механизми и да укрепи макрофинансовата непоклатимост ще продължи да опростява и усъвършенства съществуващата микро- и макропруденциална политика (макропруденциалните политики би трябвало да подкрепят използването на внимателен метод към рисковете, които могат да прераснат в систематични рамка; бел. ред.)

Неотдавнашните регулации, ориентирани към увеличение на каузи на депозитите в турски лири, ще засилят трансмисионния механизъм на паричната политика.В допълнение към повишението на главния лихвен % комитетът ще продължи да взема решения за количествено стягане и селективно стягане на кредитирането, с цел да поддържа позицията на паричната политика. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР