Турската полиция е задържала 89 души в редица източни и

...
Турската полиция е задържала 89 души в редица източни и
Коментари Харесай

Следизборни протести и арести в Турция

" Турската полиция е задържала 89 души в редица източни и югоизточни окръзи в страната за присъединяване в неразрешени демонстрации след локалните избори, в това число в поддръжка на поставената отвън закона формация Кюрдска работническа партия (ПКК) ", това заяви в акаунта си в обществената мрежа " Екс " министърът  на вътрешните работи Али Йерликая, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 31 март в Турция се състояха изборите за локални управляващи.

" На 2 април бяха извършени редица неразрешени акции, по време на които участниците крещяха лозунги в поддръжка на сепаратистката терористична организация (ПКК), замеряха с камъни силите за сигурност и оказваха опозиция на полицията макар предизвестията. Задържани бяха 89 души ", написа Йерликая.

Вътрешният министър посочи, че демонстрации и конфликти с полицията е имало в окръзите Ван, Хаккяри, Сиирт, Батман, Шърнак, както и в Измир в западната част на страната.

Демонстрациите са свързани както с успеха на претендентите на прокюрдската партия ДЕМ в някои източни окръзи, по този начин и със обстановката, обвързвана с кмета на Ван.

Граждани във Ван, дружно с прокюрдски политици, са желали да вземат участие в проява и да стигнат до постройката на районната изборна комисия в поддръжка на претендента на ДЕМ Абдуллах Зейдан, който завоюва изборите. Впоследствие обаче бе оповестено, че изборът му е бил противозаконен и бе обявено, че кметското място ще бъде за претендента на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на Реджеп Ердоган.

Валийството на окръг Ван реши да забрани всички демонстрации и събирания в региона за 15 дни.

Според държавното управление прокюрдските политици имат контакти със сепаратистката организация ПКК.

Групировката води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейския съюз и Съединени американски щати. Десетки хиляди са починалите в спора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР