Турската лира се обезцени до поредно ниско ниво, след като

...
Турската лира се обезцени до поредно ниско ниво, след като
Коментари Харесай

Турската централна банка потопи лирата до ново дъно

Турската лира се обезцени до следващо ниско равнище, откакто централната банка понижи главния си лихвен % на инат на високата инфлация, само че осигурявайки обещаните от президента Реджеп Тайип Ердоган тласъци.

Валутата доближи курс от 8.77 лири за $, доближавайки се рисково до от 8.88 лири за $, реализирано през юни. Лирата продължава да бъде измежду най-лошо представящите се валути на разрастващите се пазари, като е поевтиняла с над 5% единствено този месец, предава Reuters.

Намаляването на лихвите със 100 процентни пункта изненада икономическите анализатори, които чакаха банката да резервира главната си рента от 19%, която поддържа от март. В същото време инфлацията се увеличи до 19,25% предишния месец, като тласна действителния лихвен % на страната под нулата за първи път от октомври.
Ролята на Ердоган



Управителят на институцията Шахап Кавджъоглу направи следващ абсурден ход в опит да угоди на президента Реджеп Тайип Ердоган, който е корав съперник на повишението на лихвите. Така гуверньорът проправи пътя към първото облекчение на паричните условия в Турция от май 2020 година и приключи цикъла на стягане на паричната политика, почнал преди 12 месеца.

Случващото се отразява тежката ръка на Ердоган, с която ръководи паричната политика на Турция, заплашвайки да поддържа двуцифрена инфлация и високи разноски за живот за турците за дълго време.

" Това няма да помогне на така и така нежното доверие в централната банка, а пазарната реакция евентуално ще бъде много тежка ", споделя Роджър Кели, водещ районен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване в Истанбул. " Най-очакваните лихви ще останат непроменени най-малко още месец ", прибавя той.

Намаляването оставя Турция с най-отрицателния действителен лихвен % измежду разрастващите се пазари, което е алена лампа за вложителите. Кавджъоглу обаче счита, че паричната политика е задоволително строга, с цел да охлади покачването на цените през четвъртото тримесечие. Гуверньорът измести фокуса на политиката на банката към базовата инфлация, която не включва нестабилните артикули като храна и сила и е с близо 2,5% по-ниска от общото равнище потребителски цени, предава Bloomberg.
Проблемът с инфлацията



Ердоган даде обещание по-евтини разноски по заеми и по-бавна инфлация, започвайки от този месец. Ако не това не се случи, то би могло да коства поста на шефа на централната банка. Кавджъоглу e чeтвъpтият yпpaвитeл нa тypcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oт 2019 година нacaм, като предходните трима бяха уволнени от турския президент.

Според банката нарастването на инфлацията се дължи на преходни фактори. Институцията акцентира значимостта на премахването на въздействието на шоковете на предлагането върху повишението на цените и съсредоточаването върху " развиването на главната инфлация " в изказване, съпътстващо решението за лихвата.

" Въпреки това този ​​ход е фрапантен, както очевидно демонстрира първичната негативна реакция на пазара ", показва Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets. Той предизвестява, че централната банка може да допусне политическа неточност в миг, когато главната инфлация е доста висока.

" Започването на облекчаващ цикъл, когато базовата инфлация е на път да завърши тази година много над формалната прогноза, и оправдаването ѝ със закъснение на главните ограничения е доста рисков ход, който може да се окаже контрапродуктивен, защото по-слабата лира ще има инфлационни последствия ", изяснява Матис.

Лирата е отслабнала повече от 15% тази година. Намаляването на лихвите подхранва спомагателната инфлация в Турция заради вноса на артикули в твърда валута (включително енергия), съвсем всички от идват от чужбина.

Цените на природния газ и електрическата енергия би трябвало да се покачат през идващия месец, което ще окаже по-голям напън върху инфлацията, която е двуцифрена през по-голямата част от последните 4 години. Според специалисти турската лира сигурно ще продължи поевтинява, достигайки нови рекордни дъна.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР