Турската лира бележи все нови и нови негативни рекорди. Тя

...
Турската лира бележи все нови и нови негативни рекорди. Тя
Коментари Харесай

Скоро турците ще спят с долари под възглавниците


Турската лира бележи все нови и нови отрицателни върхове. Тя се обезценява безусловно с часове. " Скоро турците ще спят с долари под възглавниците ", споделя стопански специалист.

От началото на студените месеци над Истанбул се носи необикновена миризма. Откакто цените на суровините и силата експлодираха, мнозина се отопляват с въглища или дърва - природният газ сега се е трансформирал в разкош. Жителите на 15-милионния град се тревожат, че гъстите пушеци от изгорени въглища са рискови за здравето. В някои дни метрополията край Босфора още занапред е под капак от гъст смог.

Причините за високите цени на силата се коренят във валутната рецесия, която избухна преди три години и продължава и до през днешния ден. Високата инфлация от 19,89% слага турската лира под мощен напън. Националната валута се обезценява безусловно с часове, отбелязвайки все нови и нови негативни върхове. За един $ в това време би трябвало да се броят 10,6 турски лири. За пръв път в най-новата турска история бе премината психическата граница от 10 лири за $. От началото на годината лирата се обезцени по отношение на $ с над 30%.

" Хората се пробват да спасят парите си "

Сред турското население пораства недоволството от това, че политиката не съумява да овладее голямата инфлация и провокираните от нея съмнения в цените. Опитите за противопоставяне на турското държавно управление както в икономическата, по този начин и в паричната политика, не дават резултат. Независимо от това турската Централна банка за следващ път снижи главния лихвен % - от 16 на 15 на 100.

Курсът на Централната банка значително се въздейства от мнението на президента Ердоган, който непроменяемо повтаря, че е зложелател на високите лихви. Ердоган неведнъж е сменял управлението на Централната банка, когато то не е следвало неговите рекомендации. Но понижаването на главния лихвен % в изискванията на инфлация е прекомерно необикновена мярка. Централните банки нормално реагират тъкмо противоположното на високи инфлационни равнища. И въпреки че стопански специалисти подлагат дейностите на Ердоган на мощна рецензия, той не стопира да повтаря като мантра следното: " Лихвите са повода, инфлацията е резултатът ".

Експертката Гюлай Елиф Йълдъръм също счита, че паричната политика на Ердоган не се базира на научна основа. " Виждаме, че намаляването на главния лихвен % не стопира (…). Централните банки по целия свят в последно време усилиха лихвените проценти, при нас обаче политиката върви в тъкмо противоположна посока ", споделя тя.

Икономистът Сонер Куру обръща внимание на обстоятелството, че пазарът, а и хората от дълго време са се нагодили към предстоящите непрекъснати снижения на главната рента. " Хората се пробват по всевъзможен метод да спасят парите си от инфлацията. Но даже и да купуват злато, това отново води към индиректно повишение на обменния курс, защото благородният метал е подвластен от $ ", разяснява той. Експертът споделя, че турците са изложени на непрекъснато повишаващи се доларови стойности още от 2013 насам. Затова от ден на ден хора се пробват да спасят спестяванията си, като ги трансформират в непозната валута. " В бъдеще хората ще спят с долари под възглавниците си. Живеем във време, когато дори тези, които в никакъв случай не са правили покупко-продажби с долари, в този момент стартират да търсят точно там избавление за парите си ", споделя Куру.

Икономиката бележи растеж, само че хората не го усещат

Все отново турската стопанска система предлага и някои позитивни вести. Чуждестранните експортьори и вложители извличат огромни изгоди от слабата турска лира. Включително и заради този факт турската стопанска система отбелязва приръст. Според формалните данни, през второто тримесечие на 2021 тя е повишена с 21,7% - най-високият приръст от 1999 година насам.

Цялото това раздвижване обаче не носи никакви изгоди за турското население. Особено цените на главните хранителни артикули, които през последните месеци напряко експлодираха, провокират голямо неодобрение измежду хората.

***

Вижте и това видео от архива ни:
Турците всеобщо се запасяват със злато
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР