Турската държавна компания “Боташ (BOTAŞ) ще даде достъп до своите

...
Турската държавна компания “Боташ (BOTAŞ) ще даде достъп до своите
Коментари Харесай

Исторически момент. България ще може да доставя природен газ през терминали в Турция

Турската държавна компания “Боташ ” (BOTAŞ) ще даде достъп до своите терминали за полутечен газ и до газопреносната си мрежа на “Булгаргаз ” . Това планува съглашение, подписано във вторник сред двете компании. Така България ще си обезпечи спомагателен маршрут за доставки на природен газ.

“Благодарение на това съглашение ние осигуряваме опцията да закупуваме газ от всички международни производители и да го разтоварваме в турската страна ”, сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов . Той дефинира събитието като “исторически миг ”.

Документът беше подписан в Министерския съвет от шефовете на двете компании в наличието на Росен Христов и турския министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез. По думите на Христов съглашението е контрактувано на Коледа и е подписано в първия работен ден след празниците, което демонстрира огромната му значимост.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез заяви, че срокът на контракта е 13 години и планува опция за транспорт на 1,5 милиарда куб. м газ годишно. Това е към половината количество природен газ, което се употребява в България годишно.

Със съглашението България ще има достъп до пет терминала за полутечен природен газ в Турция. Капацитетът, който е залегнал в подписаното съглашение, е разполагаем, а може и да бъде повишен, добави Фатих Дьонмез.

Договорът с Турция идва осем месеца откакто съветската държавна компания “Газпром ” едностранно и в нарушаване на контракта спря доставките на природен газ за България. Тогава държавното управление на Кирил Петков трябваше да обезпечи доставките от други източници.

След идването на власт на служебното държавно управление, то още веднъж с “Газпром ” и да се съобрази с изискванията, които съветската компания сложи - природният газ да се заплаща в рубли, а не в плануванаъа в контракта валута. Доставките обаче по този начин и не бяха възобновени.

Преди това служебното държавно управление с полутечен газ от Съединени американски щати, обезпечена от предходния кабинет, и уточни като причина обстоятелството, че няма слотове на терминали за полутечен газ в региона. Договорът с Турция цели да подсигурява достъп до такива слотове, на които отсега нататък танкерите да могат да се разтоварват.

Маршрутът през Турция не е единственият вероятен за трансфер на природен газ след прекъсването на доставките от Русия. На 1 октомври влезе в употреба. Когато бъде приключено строителството на терминала за полутечен газ в Александруполис, България ще може да получава доставки и от там.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР