Цветен рай на пеперудите в Истанбул посреща ежедневно стотици посетители,

...
Цветен рай на пеперудите в Истанбул посреща ежедневно стотици посетители,
Коментари Харесай

Переруден рай: Красавици с 30-сантиметрови крила радват деца...

Цветен парадайс на пеперудите в Истанбул посреща всекидневно стотици гости, най-вече деца. Те са възхитени от оживения свят на крилатите летящи хубавици, като там могат да видят даже и пеперудата, която е с максимален обсег на крилата в света.

Пътуване до градина с пеперуди в Обединеното кралство въодушеви една туркиня да сътвори лична плантация за пеперуди със специфични климатични условия.


Чидем Юнлю реши да сътвори пеперуден парадайс във фермата си в истанбулския квартал Бейкоз през 2013 година Днес мястото е хазаин на над 800 цветни крилати хубавици.

Юнлю посреща посетителите във фермата и им разрешава да се насладят на богатите блясъци от ярки цветове на пеперудите, за които тя е осигурила идеалното местообитание, създавайки тропически климат.

Температурата постоянно се поддържа на 28 градуса по Целзий и влажността се поддържа на 80% в градината.

„ И двамата със брачният партньор ми сме природозащитници “, сподели Юнлю пред Анадолската организация (AA). „ Решихме да създадем тази плантация, с цел да могат децата да не вървят по комерсиалните центрове, а да опознаят естествената среда, да станат очевидци на хубостта на пеперудите и да научат какви изгоди имат пеперудите за нас.



„ Работихме две години по този план и по-късно донесохме първите си пеперуди в Истанбул, тук в Бейкоз “, сподели тя.

Юнлю означи, че естествената среда, която са основали, е от значително значение за обезпечаване на здравословен живот на пеперудите.

Откритата повърхност на фермата е от 4 до 5 акра (1,62 до 2 хектара), до момента в който размерът на градината с пеперуди е почти 500 квадратни метра.

„ Навсякъде по света в градините на пеперудите тропическите са най-атрактивни за посетителите поради техните ярки цветове, красиви форми и огромни крила. За това би трябвало да създадете тропически климат. ", сподели Юнлю.

Тя добави: " Растенията също са подобаващи за хранене на пеперудите, а също и такива, които харесват гъсениците. "

Юнлю означи, че във фермата има 15 типа пеперуди и този брой може да варира според от какавидите. Тя изясни, че във фермата има нови какавиди на всеки 15 дни.


" Можете да видите към 800 пеперуди в градината. Те се нуждаят от нашата грижа всеки ден. За растенията се грижим също непрекъснато ", сподели тя и изясни тънкостите на работата.

" Не можем да използваме химикали, тъй като вреди на пеперудите. Те се хранят със захарна вода. Ето за какво постоянно държим захарна вода или плодове в близост, в случай че нямаме задоволително цветя. "

" Пеперудите нямат уста, те имат хоботче. Те могат да пият течности единствено с хоботчето си. Поради тази причина ние съхраняваме всички типове течности, които могат да пият тук, тъкмо както ние пием със сламка. "

Юнлю е горда, че има и един специфичен тип пеперуда, наименуван Atlas mol - или Attacus atlas -, чиито разперени крила могат да доближат до 30 сантиметра.


Юнлю сподели, че фермата посреща близо 200 000 гости годишно и че предлага нещо друго спрямо други сходни градини по света.

Природозащитничката добавя, че пеперудитеу, също като пчелите, оказват помощ на растенията да се развъждат.

" Без пеперуди никой от нас не може да оцелее. С вредите, които нанасяме на околната среда, ние унищожаваме тяхната природа и местообитания. ", сподели тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР