Цветан Василев лично е раздавал кредитите от КТБ, стана ясно

...
Цветан Василев лично е раздавал кредитите от КТБ, стана ясно
Коментари Харесай

Свидетел по делото КТБ със скандални разкрития за Цветан Василев в съда

Цветан Василев персонално е раздавал заемите от КТБ, стана ясно от показанията пред спецсъда на очевидеца по делото Орлин Русев, който е един от някогашните изпълнителни шефове на трезора и е отговарял за ликвидността, написа " ".

„ Върху бюрото на секретарката Бахчеванова съм виждал резолюциите на господин Василев върху кредитни досиета. При него са носени протоколи от решения на УС на банката, само че се знае, че такива съвещания на Управителния съвет не са били провеждани, просто са съставяни протоколи, които е подписвал.

Всеки един заем е бил договарян, разрешаван и отпускан от Цветан Василев “, съобщи пред съда Русев.

Той е вторият очевидец по делото за източването на 2,5 милиарда лева от КТБ към "кухи " сдружения, следени от Василев. Те са били
обединени под общото наименование "Фирмата ", чийто основен счетоводител Бисер Лазов пръв даде показания пред съда в продължение на месеци.

Подсъдими по делото са 18 души отпред с укриващия се от 2014 година в Сърбия Василев, против който делото се води задочно. Обвиненията са за източването на КТБ и за закононарушения по работа, осъществени от ръководители на КТБ.

Русев описа още пред съда, че се е срещал с Цветан Василев в Солун, а след това във Виена дни преди затварянето на банката на 20 юни 2014 година „ Нито в Солун, нито във Виена приказвах с Цветан Василев за вътрешен план, а за суматохата към КТБ - към този момент беше почнала офанзивата с тегленето на пари от банката.

Говорихме и за отхвърли да Българска народна банка да ни помогне - с господин Зафиров (Илиян Зафиров, различен от изпълнителните шефове, който е обвиняем по делото - б.а.) поискахме от Българска народна банка да разгласи посредством медиите, че застава зад банката, с цел да се успокоят хората, и да ни отпусне 250 млн. лева “, описа Русев.

По делото са приложени 8 страници ръкописен текст, за които той описа, че са мемоари за бизнес проект за избавяне на банката, който той и още 10-ина души изготвили през лятото на 2014 година

„ Събирахме се в една постройка на „ Бъкстон “, надявахме се КТБ да продължи да съществува. Всеки даваше своето мнение, това е резюме, концепциите са предадени на Цветан Василев. Самият той искаше от нас да работим по концепцията за продължение на съществуването на КТБ. Контактувахме с него всяка седмица “, описа още Русев.

След затварянето на трезора на 20 юни 2014 година той ходил в него два пъти – на 16 и 17 юли, с цел да си вземе събраните в кашони персонални движимости. Присъствал е и на претършуване и изземане на негови неща от каса в кабинета му, за което има протокол.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР