Испанската полиция арестува трима души като част от антитерористично разследване,

...
Испанската полиция арестува трима души като част от антитерористично разследване,
Коментари Харесай

Испанската полиция разследва потенциални „терористични връзки“ при стрелбата по политик

Испанската полиция арестува трима души като част от антитерористично следствие, обвързвано с стрелбата по крайнодесен политик по-рано този месец.

Във вторник полицията арестува двама испанци и една британка във връзка със стрелбата по Алехандро Видал-Куадрас, съосновател на испанската партия Vox. Атаката се проверява като „ вероятен тероризъм “, като иранските опозиционни групи сочат с пръст Техеран.

Vidal-Quadras беше прострелян в лицето на улица в Мадрид на 9 ноември. 78-годишният някогашен политически водач оцеля при офанзивата и се възвръща в болница с двойна фрактура на челюстта.

Двама обвинени бяха задържани в южния град Ланхарон, а третият във Фуенхирола, заяви пресслужбата на националната полиция. Нито един от задържаните лица не е обвинен в стрелбата, която удари Видал-Квадрас, заяви испанската държавна осведомителна организация.

Vidal-Quadras, дълготраен покровител на политическата съпротива в Иран в заточение, повдигна пред полицията опцията да е бил набелязан заради тези връзки, сподели полицейски източник по-рано този месец.

Базираната в Париж иранска опозиционна група Комитет на Националния съвет за опозиция на Иран разказа Видал-Куадрас като правилен съдружник и упрекна иранското държавно управление за стрелбата.

Полицията проверява дали задържаните обвинени имат връзки с непознати страни, само че не е удостоверила сходна доктрина.

През януари Министерството на външните работи на Иран наложи наказания на Vidal-Quadras и други, които имат връзки с иранската опозиционна група Mujahedeen-e-Khalq в заточение, като ги упрекна в „ поддръжка на тероризма и терористичните групи “.

Иранските наказания включват виза и възбрана за влизане и изземване на всяка благосъстоятелност в Иран.

Vidal-Quadras беше прострелян на тротоар в богатия квартал Саламанка в центъра на Мадрид от мъж, който носеше каска и караше мотоциклет.

Болницата, в която той беше признат, сподели във вторник, че има „ добър прогрес “.

Видал-Квадрас беше основна фигура в консервативната Народна партия на Испания и член на Европейския парламент, преди да помогне за основаването на Vox. Той не е бил деен в политиката от няколко години, само че поддържа обществена роля като медиен коментатор и колумнист.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР